Противозачатъчни за Космоса

любов

Изследователите от Лондонския кралски колеж и Медицинския колеж Бейлър са изяснили какви противозачатъчни средства са най-оптимални в условията на микрогравитация за използване от жените астронавти, които биха искали да предотвратят менструацията по време на космически полети.

Статията е публикувана в изданието npj Microgravity.

Макар че за жените астронавти са предвидени съответни удобства, менструалните цикли при тренировки и полети остават проблем за организаторите на космическите мисии.

Датите на кратките полети могат да бъдат съобразени с женския цикъл, но при по-продължителни мисии е за предпочитане да се вземат мерки за потискане на менструацията.

Традиционно астронавтите приемат комбинирани орални контрацептиви – хормонални препарати, които възпрепятстват развитието и отделянето на яйцеклетки. Но според изчисленията на изследователите научноизследователска мисия за три години изисква около 1100 таблетки, които представляват допълнителен проблем за изчислението на масата и обема на необходимия товар.

Като най-оптимален вариант изследователите предлагат използването на методи за дългосрочна обратима контрацепция. Тук се отнасят импланти, които съдържат потискащи овулацията хормони и могат без замяна да се използват в продължение на три години.

Този метод може да отстрани проблемите, свързани с изчисляването на масата на товара, опаковката, отпадъците и съхраняването на борда.

Според учените методите за дългосрочна обратима контрацепция не влияят на способността на астронавта да изпълнява задачи, а имплантите издържат високото натоварване при старт или кацане на комическите кораби.

Но съществува друг проблем, свързан със снижението на плътността на костните тъкани при приемане на хормонални препарати. В условията на Космоса това става особено актуално.

Учените призовават към допълнителни изследвания, които биха могли да изяснят какви препарати прекалено силно въздействат на костните тъкани, за да избегнат прилагането им в Космоса.

Тъй като е трудно да се провеждат експерименти в космически условия, а делът на жените астронавти все още е малък, учените предлагат да се обединят наличните медицински данни, получени на орбита, с еквивалентни наземни изследвания.

инфо: actualno.com

Вижте още: 

РАЗТВОРИМА ТАБЛЕТКА В БЕЗТЕГЛОВНОСТ (ВИДЕО)
КАК СЕ ПРАВИ КАФЕ В КОСМОСА (ВИДЕО)
ИЗСТИСКВАНЕ НА МОКРА КЪРПА В УСЛОВИЯ НА БЕЗТЕГЛОВНОСТ (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.