Психология на старата любов – защо бившият още ни привлича

щастие

Старата любов ръжда не хваща, казва поговорката, но психолозите от друга страна предупреждават, че поставянето на отминалите връзки на въображаем пиедестал е нездравословно и може да ви нанесе емоционални щети.

За някои това е химия, за други неконтролируем първичен инстинкт, а проучванията показват, че повече от 80% от хората издирват бившите си партньори чрез социални мрежи или други средства за комуникация.

Защо обаче при приключването на една връзка бившият партньор продължава да ни привлича като магнит? Според изследванията на експертите виновен за това е мозъкът ни, които има склонността да запаметява онези събития от живота ни, които са разтърсили най-силно емоционалния ни свят.

Така че без значение дали една връзка е продължила 1-2 години или 1-2 месеца, ако е била пълна с емоционални моменти, те няма да се забравят.

Според психолозите човек е готов да търси старата си любов заради 3 основни причини:

1. Идеализирате го след раздялата – самотата кара много голяма част от хората да идеализират старата си връзка, виждайки я от една перфектна страна, която реално не е съществувала.

При романтично настроените хора, които искат да бъдат щастливи в любовта, самотата поражда тревога и като психологическа защита те потъват в мечти и идеали по бившата си половинка.

Този защитен механизъм е нормален, стига да не се стига до мания по съответния човек. Идеализацията на бившия няма нищо общо с него, а е опит на вашето его да се защити от обидата, болката и разочарованието.

Съветът на специалистите тук е да не отвличате вниманието си с фантазии, а да признаете реалността. Трябва да позволите на чувствата си да се излеят, а не да ги прикривате зад илюзии. Само така ще успеете да извадите уроците си от тази връзка.

2. Упреквате се за раздялата – чувството, че само вие сте виновни за края на една връзка също кара много хора да се обсебват от бившия приятел. Ако вярвате, че сте сгрешили някъде и това е накарало мъжът до вас да си тръгне, тогава ще нанесете големи щети на самочувствието си.

Тази емоционална травма може да ви накара отново да подновите старата си връзка, за да изкупите вината си, но така само ще се завъртите в кръг без да се случи нищо ново.

След една раздяла човек трябва да е наясно, че отговорността на провала е и на двамата.

3. Не сте изстрадали раздялата – друг вид защитен механизъм, който човешката психика използва, за да избегне болката, е като подновявате контактите с бившия си, за да изглежда така все едно връзката не е приключила.

Такива хора се страхуват от страданието, но то трябва да бъде прието, тъй като е част от неуспехите, с които се сблъскваме.

инфо: ezine.bg

Вижте още: 

ЛЮБОВНИТЕ ИСТОРИИ НА АРИСТОКРАЦИЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.