„Пълни“ с хелий планети вероятно се носят из галактиката

галактика

Въпреки че нашата Слънчева система не съдържа газови гиганти с плътна, наситена с хелий атмосфера, наблюдения с телескопа Spitzer на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) предполагат, че е възможно галактиката да е гъсто населена с такива планетарни чудаци, пише Discovery News.

“Смятаме, че планети с хелиева атмосфера може да се срещат често около други звезди”, казва Реню Ху, който работи в лабораторията на NASA в Пасадина, Калифорния.Търсейки определен вид екзопланети, познати като “топъл Нептун”, екипът на Ху е установил, че голяма част от тези светове са толкова нагорещени от звездите си, че по-голямата част от водорода се е изпарил, оставяйки богати на хелий атмосфери. Голяма част от изучаваните планети топъл Нептун са с приблизително същия или по-малък размер от синкавия, богат на водород “леден гигант” със същото име в Слънчевата система. Нептун и Уран често са определяни като ледени гиганти заради високото съдържание на лед под формата на замръзнали вода, амоняк и метан.


Заради близостта до своите звезди, планетите топъл Нептун вероятно имат съвсем различен състав, което се изразява най-вече в липсата на водород.

“Водородът е четири пъти по-лек от хелия, така че той постепенно би изчезнал от атмоферата на планетите, което означава по-висока концентрация на хелий”, казва Ху. “Процесът вероятно е бавен, продължавайки до 10 милиарда години”.

Екипът е достигнал до тези заключения, изследвайки с телескопа Spitzer планетата топъл-Нептун GJ 436b, намираща се на малко над 33 светлинни години от Земята. Учените са установили, че в в атмосферата на екзопланетата липсва метан, а най-вероятно има изобилни количества хелий. В момента астрономите не разполагат с техническата възможност за директно засичане на хелия на тази екзопланети, но се надяват, че изгражданият в момента телескоп James Webb ще постигне тази цел.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

НАШАТА ГАЛАКТИКА СЕ Е СБЛЪСКВАЛА С АНДРОМЕДА В МИНАЛОТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.