Нашата галактика се е сблъсквала с Андромеда в миналото

а2Дълги години астрономите не виждаха проблеми във взаимоотношенията на Млечния път с близката до него галактика – Андромеда: те ще се сблъскат в следващите няколко милиарда години и толкоз. Въпросът беше само в срока на събитието и неговите последствия – ще се слеят ли те в една „Млекомеда“, или бавно ще се разделят завинаги.

На този миловиден фон изследването на европейски учени под ръководството на Хуншен Чжао от университета в Сейнт Андрюс (Шотландия) изглежда доста екстравагантно. Екипът на Чжао смята, че преди около 10 милиарда години нашата галактика вече се е сблъсквала с Андромеда.

Толкова радикални изводи се появили благодарение на прилагането на Модифицираната Нютонова динамика (MOND) към изчисляването на движенията на галактиките в местната група, където влизат двете структури.

Напомняме: според общоприетите модели, предполагащи съществуването на тъмна материя, масите на двете галактики са прекалено големи, за да могат след сблъсък да се отдалечат на голямо разстояние – масата на тъмната материя в двете образувания би ги „слепила”.

Ако е вярна Модифицираната Нютонова динамика, която оперира с отсъствието на тъмна материя и следователно – с по-малки маси на двете спирални галактики, то те биха могли да преминат една през друга, заимствайки материя и формирайки от нея дълги спирални ръкави.


Какво е накарало Чжао и колегите му да предположат, че подобен сблъсък вече е имало? Основната причина е наличието на групи галактики джуджета, концентриращи се по линиите, преминаващи през Млечния път и Андромеда. Обяснение на такава концентрация все още няма, а ако сблъсъкът е се е случил, то с голяма вероятност взаимодействието на двете галактики би довело до възникването в периферията им на цяла редица спътникови галактики джуджета. От само себе си такива възгледи „не отменят” бъдещ сблъсък на двете галактики. Но както и в хипотетичния все още предишен път, той не е задължително да доведе до сливането им нещо цяло.

Небезизвестният Павел Кроупа, един от членовете на екипа на Чжао, смята, че концентрацията на галактиките джуджета на едно място следва да се смята за верен признак за сблъсък в миналото.

„Отчитайки взаимното разположение и движение на галактиките джуджета, не мога да разбера как тук са могли да сработят други обяснения – заключава той. – Ако сме прави, ще се наложи историята на Космоса да се пренаписва от нулата.”

Да, твърдението изглежда малко гръмко, но всъщност е близко до действителността. Ако сблъсък наистина е имало, то от гледна точка на привържениците на тъмната материя той е невъзможно да се обясни, тъй като веднъж сблъскали се, двете галактики нямаше да се разделят – нещо, което не се наблюдава.

Друг е въпросът, че толкова нетрадиционно твърдение изисква изчерпателни доказателства. И екипът на Чжао възнамерява да ги предостави в близко време, като моделира сблъсъка и неговите последствия за разпределянето на масата в региона между две галактики.

Ако моделът предскаже появата на наблюдаваната конфигурация с висока точност, то ще стане важен аргумент в полза на Модифицираната Нютонова динамика и в противодействие на тъмната материя.

инфо: http://megavselena.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.