Радиоактивните момичета, които заплатиха за правата на човека с цената на живота си

часовник

През 1917 г. Грейс Фрайър започва работа във фабрика за часовници.

Само четири дни след присъединяването на САЩ във войната и с двама братя войници, 18-годишното момиче иска да направи всичко по силите си, за да помогне.

Това, което не осъзнава обаче е, че този неин избор ще промени не само живота ѝ, но и правата на работниците завинаги.

Радиоактивните момичета

След присъединяването към войната стотици жени от работническата класа отиват в студиата за часовници, където да използват новия елемент радий, открит от Мария Кюри преди по-малко от 20 години.

Работата по това време се считала за „елитна за бедните работнички“, затова много тийнейджърки били привлечени.

Способността да свети е едно от най-привлекателните свойства на радия, а до края на работния си ден самите момичета придобивали блясъка му и започвали да греят.

5

Те се наслаждавали на химическото „явление“ и обличали най-хубавите си рокли, за да бъдат неотразими, когато светят на тъмно в залите за танци, а някои дори боядисвали зъбите си с радий за искряща усмивка в тъмното и както се оказва по-късно – усмивка в лицето на смъртта.

Грейс и колежките ѝ покорно следвали всички инструкции за боядисване на часовниците, една от които била, по-дребните модели да се оцветяват чрез техника, при която четката с радий трябва да бъде между устните. Всеки път, когато четката попадала в устата на някое момиче, то поглъщало част от светещата зелена боя.

Съвсем скоро започват и смъртните случаи

През 1922 г. една от колежките на Грейс – Моли Маджа, напуска работа заради мистериозна болест, започнала със зъбобол. Зъболекарят бил принуден да извади всички зъби на момичето един след друг, но болките не спирали. Те се преместили в ставите и съвсем скоро Моли не можела да се движи.

Лекарите си помислили, че е ревматизъм, но аспиринът не помогнал. Само за няколко месеца младото момиче се влошава драстично. При поредното посещение при зъболекаря горната ѝ челюст неочаквано се откачва, а след няколко дни същото се случва и с долната – Моли буквално започва да се разпада.

За жалост Моли не е единствената –

Morkadis

Грейс също започва да чувства болки, както и другите работнички.

На 12 септември 1922 г. 24-годишната Моли умира, след като инфекцията от радиацията засяга цялото ѝ тяло. Нямащи представа какво точно е убило така брутално и мъчително младото момиче, в смъртния му акт лекарите записват сифилис като причина за смъртта.

Това изключително много улеснява бившите работодатели, когато им се налага да избягат от отговорност. А колкото до останалите радиоактивни момичета – съвсем скоро последват приятелката си в гроба.

Смъртните случаи нарастват и задачата, да успеят да докажат връзката между мистериозното заболяване и използването на радий във фабриките за часовници, се превръща в най-голямото предизвикателство за работничките.

През 1925 г. на помощ идва брилянтният д-р Харисън Мартланд,

който създава тест, доказващ, че именно радият трови жените. Мартланд успява да обясни какво точно се случва в човешкото тяло след приемането на радиоактивния елемент.

Разбира се, фирмите, печелещи от радия, се противопоставят на тези твърдения, но т.нар. „радиоактивни момичета“ започват ожесточена борба за правата си.

Грейс до последно не се отказва и е твърдо решена

да докаже вината на работодателите. През 1927 г. младият адвокат Реймънд Бери приема случая, след като до момента всички отказват на Грейс и нейните четири колежки.

За жалост времето напредва и според лекарите на жените им остават по-малко от четири месеца живот, а работодателите са твърдо решени да потулят скандала. Въпреки това случаят се появява на първите страници на всички вестници из страната предизвиквайки вълни от възмущение и ужас.

11 години по-късно Катрин Уолф развива тумор с размер на грейпфрут на таза,

след като също е работила във фабрика за боядисване на часовници. Заедно със свои приятелки, които като нея са засегнати от радиацията, Катрин успява да осъди и последните фирми, работещи с радий.

Въпреки че когато през 1938 г. делото ѝ влиза в съда, тя е на смъртно легло, Катрин решава да използва последните си земни мигове, за да довърши започнатото.

Така случаят на радиоактивните момичета се превръща в един от първите, в които работодател е държан отговорен за здравословното състояние на своите служители.

Накрая справедливостта възтържествува, макар и с цената на стотици животи

Създадени са закони за регулиране условията на труда и защита на работниците. Преди новите закони над 14 000 работници в САЩ губят живота си годишно, а след тях броят на жертвите на труда спада до 4 500.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Чудодейни „лекове“ от миналото

Някога богатите американци са пиели един от най-радиоактивните елементи на света

7 интересни факта за Мария Кюри

Здравните безумия в историята

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.