Разкриха 60 хил. останки на маите под джунглата в Гватемала

5

Изследователи откриха повече от 60 000 скрити останки на маите в Гватемала, съобщава БиБиСи.

Британската медия отбелязва, че това е голямо археологическо откритие.

Лазерна технология е помогнала за разкриването на къщи, дворци, пътища и укрепителни съоръжения. Откритията показват, че са живели много повече хора, отколкото се е предполагало.

Археолозите са картографирали над 2 100 квадратни километра територия в Северен Петен.

National Geographic съобщава, че резултатите от изследването, направено с помощта на „революционната“ технология Лидар – технология за дистанционно получаване на информация за отдалечени обекти чрез сензори – активни оптични системи, показват, че в Централна Америка е имало развита цивилизация, която не е отстъпвала на култури като Древна Гърция или Китай.

Някои археолози смятат технологията за „магическа“, тъй като е помогнала за археологически разкрития, които са невъзможни с просто око.

Технологията е помогнала за разкриването на 9-метрова стена, която преди това не е била забелязана от археолозите.

Цивилизацията на маите, пикът е преди около 1 500 г., е покривала територия около два пъти колкото територията на средновековна Англия, а населението е било около пет милиона души.

Сега учените смятат, че с новата информация не е неразумно да се твърди, че маите може да са били 10-15 милиона души.

Повечето от новооткритите постройки се смята, че са били каменни платформи, които вероятно са били в помощ на жилищата на маите. Открита е й 7-етажна пирамида, която е покрита с храсти в джунглата.

Използването на Лидар е част от тригодишен проект, ръководен от гватемалска организация, която насърчава защита на културните паметници. Планира се да бъдат картографирани повече от 14 000 квадратни километра земя в Гватемала.

През последните години Лидар беше използван и за разкриването на древни градове в Камбоджа.

инфо: news.bg

Вижте още:

Древен град на инките крие златно съкровище

Археолози откриха древен град на цивилизацията на хората-маймуни

Древен град в Русия крие повече загадки от египетските пирамиди, никой не е разгадал тайната му

Древен египетски град на дъното на Средиземно море

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.