Различен ли е вкусът на храната в Космоса?

космос

Канадският астронавт Крис Хадфийлд разказва как се променят вкусовите ни възприятия, когато попаднем в условията на нулева гравитация.

Когато се озовем в Космоса, храната наистина няма вкуса, с който сме свикнали. И причината не е в самата храна, а в начина, по който функционира тялото ни.

То е свикнало да се бори с гравитацията и изтласква повече кръв към главата, отколкото има нужда:

„Главата ви един вид се надува, все едно някой стиска края на балон,“ описва усещането Хадфийлд.

Без гравитацията, която притегля течностите надолу, синусите се запушват и не усещате почти никакъв вкус.

Това продължава първите няколко дни, докато организмът се адаптира към състоянието на безтегловност. Тогава нещата се уравновесяват, а вкусът на храната е почти същият, както и на Земята.

Астонавтът показва канадските специалитети, доставени в МКС с частния товарен кораб Dragon – кленов сироп, пастет от сьомга, сладкиши и т.н.

Времето за хранене е важно за астронавтите на орбиталната станция, обяснява Хадфийлд. Тогава те се събират, говорят си за нещата, които всеки прави, опитват се да се отпуснат и „да споделят човешката страна“ на пребиваването в Космоса.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

В КОСМОСА СКОТ КЕЛИ ОСТАРЯ ПО-БАВНО ОТ БРАТ СИ НА ЗЕМЯТА – ЕТО ЗАЩО!

ШУМЕРИТЕ ЛЕТЕЛИ В КОСМОСА ПРЕДИ 7000 ГОДИНИ

НАСА: КОСМОСЪТ ПРОМЕНЯ ЧОВЕШКОТО ДНК ПО СТРАННИ НАЧИНИ

СНИМКИ НА КОСМОСА, КОИТО ЩЕ ВИ НАКАРАТ ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.