Религиозни вярвания на прабългарите

прабългари 1

За прабългарите, като част от тюркските народи, била характерна вярата в т.нар. „оренда“. Това била свръхестествена сила, която имала свойството да обитава всички осезаеми предмети и хора, в които се вселявала и можела да напусне по всяко време.

Прабългарите смятали, че най-силно присъствие на такава сила се наблюдавало в кръвта, човешката глава, мечът, конската опашка и други. Времето, отделните часове и дните също можели да бъдат изпълнени със свръхестествени сили. Това била причината, поради която прабългарите съблюдавали определени часове и дни при предприемане на военни начинания, извършване на гадания и жертвоприношения.

Наред с вярата в тази свръхестествена сила,  прабългарите почитали като върховно божество Тангра, което на тюркски означавало „небе“. Той бил създател на небето и земята и върховен господар на всичко, разположено в тях. Основна религиозна практика за омилостивяване на върховното божество, както и за получаване на неговата подкрепа, била жертвоприношението. То обикновено се изразявало в принасяне на жертви, които най-често били различни домашни животни. В изключителни случаи, каквито били войните и природните бедствия, се допускало и човешко жертвоприношение.

В прабългарското религиозно съзнание бил силно развит и тотемизмът, според който всеки индивид като част от отделен род, а също и някои животни, водели началото си от общ прародител, който обикновено бил представител на животински вид. Те почитали като свещени животни кучето, вълка, заека и др., които считали за тотеми на рода. С това бил свързан и фактът, че годините от прабългарския календар носели имена на животни.

Прабългарският календар бил друг важен елемент на духовната култура на прабългарите. Той се основавал на 12-годишния лунен зодиакален цикъл и бил заимстван от високоразвитата китайска култура. В тази летобройна система всяка година носела името на почитано от прабългарите животно. Тя била почитана и сред останалите азиатски народи.

инфо: razberi.info

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

5 коментара
  1. Кирил 7 години ago
  2. Анонимен 7 години ago
  3. Весела Иванова 6 години ago
  4. Анонимен 4 години ago
  5. Анонимен 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.