Рупите шокираха с уникална находка

9

Уникална по рода си находка изникна в месността Рупите, и по-точно в античния град Хераклея Синтика. Там археолози се натъкнаха на внушителна надгробна плоча.

Каменната плоча тежи около 1 200 кг. Монументът с уникална научна стойност е с изсечен надпис върху нея, който е повече от вълнуващ.

Цели четири месеца са били нужни на археолозите, за да спасят и опазят уникалния артефакт. По думите на доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ към БАН, надгробната плоча впечатлява както с размера, така и с надписа си. Върху нея в стихотворна форма е разкрита криминална история – нещо, което много рядко се е правело в древността.

Епиграфите, изучаващи надписа, са удивени. Надписът разказва цялата история около погребания човек. За съжаление голяма част от гробницата е разграбена.

Надгробната плоча се датира от II в. след Христа въз основа на стилистичните особености на надписа. Това е поредното откритие, което доказва колко огромно значение е имал древният град Хераклея Синтика край Петрич.

Новооткритият артефакт ще бъде изложен директно на терена на археологическите разкопки в античния град. Откритието дава надежда, че потенциалът на този град е дори още по-голям.

Хераклея Синтика е най-големият град по долината на средна Струма. Учени и управници са единодушни – заслужава си да се търсят всякакви механизми за осигуряването на финансиране за разкопки, проучвания и реставрация.

За жалост местната община не разполага с нужните средства. Градът е на път да се превърне в обект от национално значение, което със сигурност ще му осигури едно много по-мащабно финансиране и още години на проучвания. Археолозите са убедени, че теренът крие още много неразкрити тайни.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.