Светилището на Мадоната – Катедралата Лас Лахас

1Светилището на Мадоната от Лас Лахас или катедралата Лас Лахас се намира в департамент Нариньо в Южна Колумбия. Величествената сграда е построена на един от склоновете на дълбокия каньон на река Гуаитара и според местна легенда на това място през 1745 година Дева Мария се явила на индианката Мария Муесес де Киньонес и глухонямата й дъщеря Роза, потърсили убежище от силна буря в пещера, образувана в скалите. Там детето проговорило за първи път в живота си и заявило, че е видяло образа на Дева Мария. Името на храма идва от плоска седиментна скала, наричана лахас.

2

В пещерата наистина може да се види загадъчен скален портрет на Мадоната с младенеца, но как всъщност се е появил там – никой не знае. Взетата скална мостра показала, че пигментът е проникнал в камъка на дълбочина повече от метър – метър и половина, но как точно е станало това и до днес си остава загадка.

3

За първи път случката е документирана от францисканския монах Хуан де Санта Гертрудис, пътешествал из Нова Гранада в периода между 1756 и 1762 година. Първият храм е построен тук в средата на 18 век от слама и дърво. През 1802 година той е бил заменен с нов, по-голям храм, който е удължен и свързан към противоположната страна на каньона с мост. Днешната Лас Лахас е издържана в неоготически стил и е строена в периода 1916-1949 година, като средствата за строежа са дарени от жителите на околността. През 1954 година Ватикана предоставя на Лас Лахас привилегирования статут на базилика.

4

Катедралата Лас Лахас често попада в класациите за най-невероятни храмове в света.

инфо: hobyto.com

Вижте още: 

НЕВЕРОЯТНИТЕ ХРАМОВЕ ПО СВЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.