Световен ден на бездомните животни

куче

На 4 април се отбелязва Световният ден на бездомните животни. Международната „Фондация за животните“ е определила целия април за инициативи в помощ на животните без дом.

Днешният ден призовава да покажем съпричастност и подкрепа на живеещите на улицата котки и кучета. Този ден се отбелязва за първи път в Холандия през 2010 година. Целта е да се напомни, че ние, хората сме виновни за присъствието на животни по улиците и е наша отговорността техният брой да намалява. Такова е мнението и на треньора на кучета Венци Дачевски:

Проблемът е породен от нас самите, от хората. Животните нямат вина, че са на улицата, че са в това състояние, че живеят на глутници по кварталите. Ние сме тези, които сме допуснали тези животни да са на улицата. Дори кучетата да бъдат евтаназирани, да бъдат вкарани в някакви изолатори, няма как тутакси да се реши този проблем. Това си е природен закон – всяко едно място се заема от друго животно. За да бъдат добри към нас животните и хората, ние трябва да бъдем добри към тях.

Едно от най-важните неща за намаляване броя на уличните кучета и котки е тяхната кастрация, препоръчват от „Четири лапи“, а „Анимъл рескю“ провежда от няколко години кампания за осиновяване на спасени от фондацията бездомни котки и кучета.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Три истински истории за деца, отгледани от животни

10 животни, които изчезнаха през ХХ век

Интелектът на животните

Невероятни факта за животните, които ще ви накарат да се усмихнете

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.