Гигантски череп бе намерен в близост до река Потомак

сГигантски череп бе изваден от скала по краищата на река Потомак. Той е дълъг 1.8 метра и тежи 453 кг! Палеонтолозите вярват, че някога той е принадлежал на отдавна изчезнал вид кит, който е достигал общо 7.6 метра дължина.

Еродиралото речно крайбрежие, където е открит фосилът, е една от малкото скали от Миоцена (епоха отпреди 5-23 млн. години), казва Джим Шепмоус, говорител на Стафорд.

Тук са открити и хиляди зъби от акули. Като цяло се смята, че районът е богат на морски фосили. В този район китовете са се срещали доста често и подобни кости са били откривани и преди. „Да попаднеш на толкова голям и здрав вид обаче е доста рядко срещано – казва палеонтологът Джон Нанс. – В морето костите обикновено се разпръскват навсякъде… Това, което е по-интересно е, че разполагаме и с пост карниален материал – гръбначен стълб, ребра, кости на плавника. Това ще ни даде по-ясна представа за външния вид на тези животни.“

Древните и фосилизирани черепи на китове не са нещо твърде рядко срещано. Още през 2010 г. изследователи в Перу откриха още по-голям череп на 12 млн. години, който също е принадлежал на определен вид кит. Откриването на подобно нещо в условия от този тип винаги е невероятна новина за изследователите, без значение дали се интересуват от еволюция, биогеография или анатомия.


Според Шемпоус откритият кит е „почти най-големият фосил“, на който са попадали в тези скали. А разкопките тепърва са започнали. Екипът възнамерява да открие и останалата част на този скелет.

инфо: http://www.obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.