Световният потоп ни залива до 100–200 години

 потоп

Нивото на водата в Световния океан след 100–200 години неизбежно ще се покачи с повече от метър, съобщава Франс прес, като се позовава на НАСА.

„Повече от 150 милиона души, от които повечето в Азия, живеят на един метър от текущото равнище на водата“, отбелязва директорът по геонаука на НАСА Ммхаел Фрайлих (Michael Freilich).

Под заплаха от потоп може да се окажат някои крайбрежни щати на САЩ, както и такива големи градове като Сингапур и Токио, пише РИА Новости.

„Има вероятност, че той (потопът) напълно ще изтрие от лицето на Земята някои народи, живеещи на островите в Тихоокеанския басейн“, добавил ученият.

Тъй като ледените покривки на Гренландия и Антарктида се топят все по-бързо, нивото на водата в океана също се покачва по-активно, отколкото в предишните години.

Професорът от Калифорнийския университет, глациологът Ерик Ригнот (Eric Rignot), подчертава, че тъй като температурата на атмосферата на планетата постепенно нараства, темповете на топене на ледовете също се увеличават.

Учените се разминават в оценките на това, с каква скорост ще се топят полярните ледове. Според данните от последния отчет на Междуправителствената група експерти по изменение на климата нивото на водата към края на столетието ще се повиши с 30–90 сантиметра.

Но ако ледовете се топят активно, само след 100–200 години нивото на водата в океана може да се покачи с три метра, отбелязва участникът в програмата на НАСА по изследване на криосферата Том Вагнер.

Специалистите от изследователския център American Progress твърдят, че глобалното затопляне може да предизвика поредното преселение на народи, съобщава Sentinel Republic.

Центърът е публикувал данните от многогодишен анализ за повишението на морското равнище и измененията на бреговите линии от урагани и други стихийни бедствия.

Според изследователите тези сведения показват възможните негативни последствия от затоплянето на климата. Освен това учените смятат, че преселението на народи на нашата планета вече е започнало. Първи с това се сблъскали коренните жители на Аляска.

Техният живот в последните години значително се усложнил. Поради топящите се ледове и настъпващата на сушата вода те са принудени да напускат селата си и да се преместват на други места. Според съавтора на изследването Катлин Кели в момента жителите на Аляска страдат от измененията на климата повече от другите жители на Земята.

Но това е едва началото на глобален процес. Учените не изключват, че всеобщото затопляне ще започне масово да гони хората от градовете.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

ТОПЕНЕТО НА ЛЕДНИЦИТЕ ЩЕ ПРЕДИЗВИКА СВЕТОВЕН ПОТОП

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.