Седем разлики между мозъка на мъжете и жените

мозък

Дали наистина мъжете са от Марс…

1. Размерът на мозъка: мъжкият мозък е с 10% по-голям от женския, но това не прави мъжете по-умни. Учените смятат, че по-голямата мозъчна маса при тях е свързана с натрупването на  по-голяма телесна и мускулна маса.

2. Двете полукълба: При много от мъжете има отчетлива доминация на лявото полукълбо, докато при жените има по-голям баланс между работата на двете хемисфери. Смята се, че това е причината жените да са по-добри в общуването и да имат по-развита интуиция, а мъжете да са по-добри в решаването на конкретни задачи.

3. Математически умения: Долният теменен дял, който контролира работата с числа, е по-голям при мъжете. Затова често те са по-добри на тестовете по математика.

4. Езикови умения: Две зони в мозъка, отговарящи за езика, са по-големи при жените. Освен това те обработват езиковата информация и в двете мозъчни полукълба, докато мъжете – само в едното. Ето защо дамите по-бързо и лесно учат чужди езици.

5. Пространствена ориентация: Много жени не могат да завъртат мислено обектите, което е важно умение за ориентация в пространството. Те по-често срещат трудности с пространствените задачи, както във всекидневието, така и на тестове.

6. Емоции: Лимбичната система в мозъка е по-обширна при жените – те са по-наясно с чувствата си и по-добре ги изразяват. Общуват по-добре и имат по-висока емоционална интелигентност. Мъжете по-трудно отгатват емоционалните намеци, освен ако не са ясно изразени с думи. Затова общуването между двата пола не винаги е лесно.

7. Предразположеност към заболявания: Мъжете по-често страдат от дислексия и други езикови затруднения, заради по-силната доминация на лявото полукълбо. Също така те са по-предразположени към аутизъм, хиперактивност и синдром на Турет, докато жените по-често страдат от тревожност и депресия

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.