Вие сте два мозъка, събрани в една личност

мозък (2)

Думи като „умопобъркващо“ днес се използват за щяло и нещяло, но ако става дума за знание, което сериозно ще разбърка нещата в главата ви, това видео наCGP Grey смазва всяка конкуренция.

Всички сме чували за разделението на ляво и дясно мозъчно полукълбо, и всички знаем колко погрешно го тълкува популярната психология.

Старомодната идея, че определено поведение и черти се контролират само от едната половина на мозъка наистина не издържа, пише Science Alert. Но остава фактът, че имаме две мозъчни полукълба – ляво и дясно. И това, което предстои да научите за тях, е в пъти по-странно.

Eто какво ни разкрива видеото по-долу:

Вашият мозък е два отделни мозъка. Две полукълба. Всяко обработва половината от зрението ви, половината от движенията ви. Лявата контролира дясната страна, дясната контролира лявата страна. Двете се координират благодарение на връзка от нервни влакна, но тази връзка може да бъде срязана. И това е правено в миналото за лечение на епилепсия.

След разреза хората изглеждат същите, с изключение на някои особености.

Например, ако избират какво да облекат сутрин с дясната ръка, лявата може да е на друго мнение. Всъщност лявата ръка често не се съгласявала с избора, което било изключително неприятно за пациентите.

Припомнете си, че всяко полукълбо контролира по една половина от тялото, но само лявото може да говори. Там се намира центърът на речта. Дясното полукълбо на мозъка е нямо. При нормалния мозък това няма значение, защото двете половини комуникират помежду си. Но разделеният мозък не може.

Ако покажете нещо само на десния мозък и попитате „Какво видя?“, отговорът ще бъде „Нищо.“ Защото левият, говорещ мозък не е видял нищо. Междувременно десният мозък ще вземе предмета от купчината, скрита от левия.

Попитайте: „Защо държиш предмета?“

Левият мозък ще измисли причина, която звучи достоверно, но няма нищо общо с истината. Левият мозък не лъже – той просто прави обичайното нещо – създава история, която обяснява миналите действия на настоящото си аз. Поведение, което хвърля известно съмнение върху схващането за свободна воля (но това е друга история). Левият мозък непрекъснато измисля причини за действията. Това се случва при нормалните, здрави хора непрекъснато и ако се замислите, знаете че сте го правили.

Да се върнем на експериментите. Дайте на десния мозък предмет, попитайте „Какво е в ръката ти?“ и той няма да може да каже. А когато трябва да нарисуват нещо, човекът с разделен мозък може да нарисува две различни неща с всяка ръка – нещо, което за повечето хора е доста трудно.

Тези експерименти са наистина смущаващи, защото сякаш показват, че в главата ни има отделен, различен, ням „интелект“.

Когато зададете въпрос на човек с разделен мозък, можете дори да получите несъгласие в отговорите.

Morkadis

И така, ако мозъкът ви е разделен, кои сте „вие“ в тази ситуация?

Изкушаваме се да мислим, че говорещата страна е нашата личност, но „нещо“ друго чува и отговаря на въпроси. И макар десният мозък да не може да говори, той разпознава лица, което левият не може. Ако вие сте лявата половина на мозъка си, значи не можете да познаете приятелите и семейството си в тълпата.

Разделянето на двете половини показва, че имаме два мозъка и лявата, говореща страна не осъзнава, че не е сама. Лявата половина може да опише ситуацията, в която се намира, но постоянно ще бъде изненаддвана от действията на дясната и ще трябва да ги обяснява.

Струва си да зададем въпроса: защо след разделянето десният мозък не се побърква напълно, а си върши работата доста добре, отговаря на въпроси и слуша глупавите истории, които измисля левият мозък…?

Може би при всички нас е така. Сякаш двете половини са били равни партньори, докато не се е развила речта, в която десният мозък не може да участва, и която постепенно се превръща в централна за живота. Тогава десният мозък просто се е оттеглил до позицията, в която нямо се координира с левия.

В този момент двама души възприемат това, което четете. Едната половина е поразена, а другата с отегчение отбелязва колко очевидно е всичко това.

Едно е сигурно. Дори ако оставим предположенията на страна, пациентите с разделен мозък ни демонстрират, че, най-малкото в ума ни присъства отделно „нещо“, което при определени условия чува, разбира и отговаря.

Кои сте вие? Вие сте двама.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.