Сезонът на Сакура – къде и кога

вишни 1

Магическите вишневи дръвчета на Япония и техният цъфтеж привличат пътешественици от цял свят всяка пролет. Но планирането на пътуване около нещо толкова нестабилно, колкото началото на пролетта, може да бъде много трудно.

За щастие Японската метеорологична корпация (JMC) започва да публикува своите прогнози за  цъфтежа на вишните през 2018 година.

Метеоролозите се опитват да предскажат кога ще започне цъфтенето на вишневите дръвчета – известно като сакура – и кога ще достигнат пълния си разцвет, на около 1000 различни места за наблюдение в страната.

Японската цъфтяща вишна не е като останалите вишневи или черешови дръвчета – тя не дава плод. Нейната мисия е единствено и само да цъфти и да предизвиква възхищение.

вишни 2

Ханами – или съзерцаването на цъфналите вишни, е любим японски обичай, който привлича огромни тълпи на открито, които заедно наблюдават ефимерната красотва на цветовете.

Тъй като начолото на сезона може да бъде непредсказуемо, прогнозата се актуализира често през годината.
Втората прогноза за 2018 г.  бе публикувана на 1 февруари и понастоящен цъфтежът се очаква да започне на 20 март в Токио, като  пълният цъфтеж се очаква да бъде достигнат на 28 март.

В Хокайдо, най-северната японска префектура, цъфтежът се очаква да започне около 3 май, и да достигнат пълен цъфтеж на 6 май.

вишни

Междувременно, цъфтенето в големите градове на главния японски остров Хоншу ще започне по-рано, отколкото на север.

В Киото ще видят цъфналите вишни на 4 април, а в Осака – един ден по-рано.

От Японската метеорологична компания заявяват, че са разработили свой метод за прогнозиране на датите на цъфтежа, базиран на съществуващи изследвания, и температурите през есента и зимата, тъй като през лятото на предходната година се образуват пъпките на цветовете.

вишни 3

Прогнозата ще помогне на пътуващите да видят едно от най-зашеметяващите природни явления в Япония. Но тъй като природата е всичко друго, но не и предвидима, честата проверка на прогнозата може да помогне, да се видят цъфналите вишневи дървета в най-красивия им вид.

Morkadis

Много хора пътуват специално от една част на Япония до друга, известна с вишневите си градини или с някое по-специално дръвче, а компании дори пускат работниците си в извънредни почивки, за да имат възможността да се наслаждават на вишните.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Най-великолепните дървета в света

12 от най-магичните улици по света, заслонени от цветя и дървета

Дърветата с вълшебни сили

10 вида дървета, които са сякаш от друга планета

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.