Скорошна вулканична дейност говори за възможен живот на Марс

pixabay.com

Напоследък чуваме големи новини за Марс почти всеки ден, въпреки че единствените пратеници на планетата са нашите верни приятели, марсоходите. Сега е червено и прашно, но учените знаят, че там е имало вода преди милиарди години. Но какво друго се случва там?

Очевидно вулканична дейност. Нови доказателства сочат, че Марс е имал активни вулкани в относително близко минало.

Според CNN орбиталните сонди около Марс са изпратили на НАСА изображения на район, който никога не са виждали досега. Според учените вулканите са изригвали на планетата преди около 50 000 години. Да, това изглежда като далечно минало. Но като се има предвид, че планетата е на милиарди години, всъщност това се случва доста скоро.

Въпросният район се простира на около 13 км дължина с около 32 км „вулканична цепнатина“ около него. Изследователите смятат, че тази област се проявява поради събитие, при което разширяващите се газове са довели до експлозия на магмата.

Снимките показват района на Марс Elysium Planitia, близо до екватора му. Тази област е бивше огнище на вулкани, с райони, където кората на планетата се напуква.

Какво всъщност означава всичко това? Това откритие предполага, че дори в момента на Марс може да се случи вулканична активност. Това вероятно се случва под повърхността и вероятно е причината за сеизмична активност, която е подходящо наречена Marsquakes.

И има шанс Марс да е бил обитаем под красивата си червена повърхност и да има някакъв живот в този регион. Изследователят от Планетарния научен институт Дейвид Хорват говори по-нататък за това откритие.

„Характеристиката на това находище абсолютно поражда възможността все още да има вулканична активност на Марс и е интригуващо, че последните трусове на Марс, открити от мисията InSight, са получени от Cerberus Fossae …

Взаимодействието на възходящата магма и ледения субстрат в този регион може да осигури благоприятни условия за микробния живот съвсем наскоро и увеличава възможността за съществуващ живот в този регион. „

Има още толкова много за научаване за Марс. Но, ако не друго, това откритие допълнително ни потвърждава, че планетата най-вероятно е жива.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Тайнствено „клатушкане“ движи полюсите на Марс

Все повече отговори на вълнуващите въпроси за Марс

Хора или роботи да изследват Марс?

Атлантида е била на… Марс

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.