Следят ни като на филм!

%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf

Следят ни като на филм! Признанието дойде от висш ръководител на ФБР, предава Нова телевизия. Той заяви, че камерите и микрофоните на лаптопи и телефони могат да се ползват за непрекъснатото ни наблюдение. Съветът – да поставяме лепенки на обективите, ако правим нещо, което не е за пред хора. Доколко реална е опасността да попаднем в мрежите на истински BIG Brother?

На практика всяко устройство би могло да попадне в мрежата на недоброжелателите. Настолни компютри с микрофон и външна камера, лаптопи с вградена камера, таблети и телефони.

Много хора веднага ще си кажат първосигнално, че това не ги застрашава и че не крият нищо. Не е така. Само си представете, че крадец има достъп до камерата на компютъра ви вкъщи. Той ще знае във всеки един момент кога домът ви е празен и какви ценности има вътре. Да не говорим пък, ако залогът е не просто едно жилище, а банка или държавна институция.
Това не е шега. Нито пък нелепа конспиративна теория. А реална опасност, която сериозно заплашва да разкрие личното ни пространство пред света. Затова Митко е взел превантивни мерки. Така, както вече направи идеолога на Facebook Марк Зукърбърг, който позира за снимка, на която се вижда как е сложил лепенка върху камерата на лаптопа си.

„Шефовете ми решиха, че трябва да имат достъп до моя компютър. Впоследствие разбрах, че могат и да ме виждат, и да ме чуват“, разказва Димитър Димитров.

Заплахата може да е много по-сериозна, когато става въпрос за злонамерен хакер. Човек, който може да види къде сме или пък да подслуша важен разговор. Аргумент, признат и от американското разследване.

„В офисите на всеки компютър с камера имаме приспособления, с които затваряме окото на камерата. Правим го, за да не ни наблюдават“, обяснява Джеймс Коми от ФБР.

Истината е, че 100-процентова защита от подобни атаки няма. Щом едно устройство, в случая камера или микрофон, е включено и работи, и щом има връзка с интернет, то е уязвимо по един или друг начин.

Връзката с интернет е пътят, по който хакерът влиза там, където не му е мястото. Ако овладее операционната система, оттам очите му са отворени към всичко останало.

„Може да ви вкара допълнителен софтуер, без да разберете. Да го инсталира, да активира камера, да запише изображение и да го изпрати“, обяснява Борислав Сестримски от Международната академия за обучение по киберразследвания.

И при най-модерните технологии обаче важи класическото правило. Едно устройство е напълно безопасно, когато не работи. Когато се наложи да инсталираме камера към компютъра си, трябва внимателно да четем всяка стъпка от процеса. Инсталацията винаги пита, кой има достъп до камерата и как се управлява тя.

инфо: znanie.eu

Вижте още: 

СНОУДЪН: ЖИВЕЕМ В СВЯТ ПО-СТРАШЕН ОТ ОНЗИ НА ОРУЕЛ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.