Слънцето е имало пръстени като Сатурн

pixabay.com

Слънцето може да е било заобиколено от гигантски пръстени от прах, подобни на тези на Сатурн, преди да са се образували Земята и другите планети в Слънчевата система, смятат астрономи в ново изследване.

Според НАСА тези прахови пръстени може да са попречили на Земята да се превърне в суперземя – вид планета, която е около два пъти по-голяма от Земята и с 10 пъти по-голяма маса. Астрономите са открили суперземи, обикалящи около 30% от слънцеподобните звезди в нашата галактика, пише Live Science.

За да изяснят защо в Слънчевата система няма суперземи, учените създали компютърен модел на образуването на Слънчевата система, възникнала от облак от прах и газ, известен като слънчева мъглявина.

Моделирането показало, че новороденото Слънце трябва да е било заобиколено от зони с високо налягане на газ и прах. Тези зони вероятно са възникнали, когато частиците са се движили към Слънцето под действието на неговото силно гравитационно привличане, нагрявали се и отделяли големи количества изпарен газ.

Вероятно е имало три различни области, където твърдите вещества се изпарявали, наречени „сублимационни линии“. На линията, която е била най-близо до Слънцето, или в най-горещата зона, твърдият силикат се е превръщал в газ, по средната линия ледът се е нагрявал достатъчно, за да се превърне в газ, а в най-далечната линия въглеродният окис се е превръщал в газ.

Моделирането показало, че твърдите частиците, като прах, са се разбивали в тези „неравности“ и са се натрупвали там. „Ефектът на скока на налягането се състои в това, че той събира прахови частици, именно затова виждаме пръстени“, казва Андреа Изела от университета Райс.

Ако тези скокове на налягането не са съществували, Слънцето бързо би погълнало частиците, без да оставя семена за растежа на планетите. „Било е необходимо нещо, което да ги спре, за да им даде време да прераснат в планети“, добави Изела.

С възрастта газът и прахът около Слънцето изстивали и сублимационните линии постепенно се приближавали към Слънцето. Този процес позволил на праха да се натрупва в планетезимали или да се превърне в семена на планети с размер на астероид, които след това може да са се събирали, образувайки планети.

източник: actualno.com

Вижте още:

Еуфория сред уфолозите: НЛО се зарежда от Слънцето (ВИДЕО)

Паметен момент! Космическата сонда „Паркър“ навлезе в Слънцето

Китай пусна реактор за ядрен синтез развиващ температура пет пъти по-висока от тази на Слънцето

Откриха черна дупка с 55 000 пъти масата на Слънцето

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.