Слънчевите цикли влияят на продължителността на живота

слънце 1Родените в период на спокойно Слънце живеят средно с пет години повече в сравнение с хората, които са се появили на бял свят в период на слънчева активност.

Влиянието на звездата е еднозначно, но механизмите на въздействие още не са определени с точност.

Изследване, публикувано в изданието Proceedings of the Royal Society B, нагледно показва зависимостта на средната продължителност на живота от слънчевата активност.

Така хората, родени в периода на максимум активност, живеят средно с 5,2 години по-малко. По-просто казано, ако ви е провървяло да се родите в период на спокойно Слънце, имате шанс да живеете няколко години по-дълго.

Слънцето има няколко цикъла на активност, тоест периоди с максимално и минимално количество петна и коронални изхвърляния. В текущото изследване става дума за 11-годишния слънчев цикъл с максимум слънчева активност, когато е голям броят на мощните изригвания и геомагнитните бури.

В хода на изследването учените от Норвежкия научно-технологичен университет съотнесли времето на раждане и продължителността на живота на 8500 души от две различни норвежки населени места в периода между 1676 и 1878 година.

Този исторически период не бил избран случайно, тъй като за него има данни за 11-годишния слънчев цикъл. Също в това време нямало никакви научно-технически пробиви, влияещи на продължителността на живота, например масова ваксинация, съвременни хигиенни норми и т.н.

22

Графика на слънчевата активност, по който можете да определите дали сте родени в „щастлива“ година. Източник: megavselena.com

Както се оказало, високата слънчева активност в периода на бременността на майката и при раждането на детето снижава продължителността на човешкия живот с 5 и повече години. Ефектът се заключава в повишения риск от детска смъртност, както и в по-високия риск от смърт на зрели години. Негативният ефект е особено забележим при момичетата.

Механизмът на явлението още не е известен на учените. Също не е ясно дали той се наблюдава в съвременните условия. Едно от възможните обяснения е разрушаването на фолиевата киселина под въздействие на ултравиолетовото лъчение, чиято интензивност нараства в периода на повишена слънчева активност. Известно е, че пониженото ниво на фолиева киселина увеличава заболеваемостта и смъртността в детска възраст.

По такъв начин активността на Слънцето може косвено да повлияе на здравето и продължителността на живота.

Изследването, проведено от норвежките учени, е първото по рода си. Ако връзката между нивото на ултравиолетово лъчение и намалената продължителност на живота се потвърди, ще се наложи вземането на допълнителни мерки за защита на бъдещите поколения.

С развитието на глобалното затопляне и измененията на атмосферния озон интензивността на ултравиолетовото лъчение близо до повърхността на Земята ще нараства.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ СИЛАТА НА ПЛАНЕТИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.