Слънчевото геоинженерство – спасение или гибел за Земята?

Годината е 2055 г., а изменението на климата е ужасяващо. Невероятно мощни топлинни вълни редовно убиват бебета и възрастни хора, а недостигът на храна тества правителствата на всеки континент. Светът най-накрая решава да намали въглеродните си емисии, но съкращенията не се случват достатъчно бързо и учените твърдят, че Земята ще продължи да се затопля поне за още един век.

За да се предотврати все по-изострящата се криза, Китай и Съединените щати съвместно предлагат дръзка схема – да инжектират сулфатни аерозоли във високата атмосфера, за да замъглят слънчевите лъчи, както се случва естествено след огромно вулканично изригване. Двете страни заявяват, че планът ще възстанови реда и понижи температурата на планетата. Критиците обаче твърдят, че аерозолите още повече ще нарушат климата на планетата, отслабвайки мусона и задействайки засушаванията в Азия и Африка.

Сценарият може да звучи като научна фантастика, но дебатът за благоразумието на тази техника, наречена слънчево геоинженерство, вече е започнал. Наскоро група изследователи от Харвардския университет заяви, че възможността да се затъмни небето е напълно реална и в нито един регион на планетата климатът няма да се влоши значително.

Учените смятат, че никоя голяма земна площ няма да се сблъска с по-интензивни температури, валежи или крайни суши при специфичен слънчев геоинженерен сценарий, отколкото би се случил по-скоро при изменението на климата. Според тях и компютърно генерираните им климатични модели слоят аерозоли ще послужи като своеобразен филтър за слънчевите лъчи. Той няма да промени климата, а просто ще върне земните температури към нормалните им нива.

Ние няма да навредим, а просто ще поправим вредите, които сме нанесли на глобалния климат с безразборното изпускане на вългеродни емисии в атмосферата и замърсяването на околната среда, казва водещият учен в изследването – известният климатолог професор Дейвид Кийт.

Световните температури вече са се повишили с 1-1.5 градуса. Точно на това се дължат все по-унищожителните катаклизми, на които ставаме свидетели с всяка изминала година. Те ще стават все по-страшни. Въпреки че все още имаме възможност да намалим Глобалното затопляне, като ограничим въглерода, изпускан в атмосферата, времето за това почти свърши. Ето защо трябва да имаме план Б, което е слънчевото геоинженерство, казва още той.

Според Кийт и екипа му човечеството ще има цялата необходима технология да осъществи грандиозния си план до 2060 година, за да затъмни Слънцето и да върне температурите на Земята към нормалните.

Не на такова мнение са критиците на грандиозния план. Според тях затъмнението на Слънцето ще е катастрофално за планетата. Климатът на Земята е крехка система на равновесие. Една такава промяна ще предизвика невиждан катаклизъм, които може да убие милиони.

Те неслучайно припомнят гигантското вулканично изригване на остров Суматра през XIX век, когато тонове сулфатни аерозоли попадат в атмосферата. Тогава земните температури падат само с един градус, но това води до невиждани катаклизми, суша и глад, от който измират милиони хора по целия свят.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Последен призив за спасяване на света от „климатична катастрофа“

Към 2030 г. климатът на Земята ще е като този преди 3 милиона години

Климатичната война

Регистрираха резки климатични промени в Баренцово море

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.