Средновековните хора били обречени на слабоумие и болести

средновековие

Средновековните граждани и заможните слоеве на населението страдали от хронично отравяне с олово. Те пиели и се хранели от удобни във всички отношения глинени съдове, а оловото от тяхната глазура попадало в големи количества в организма им.

За това свидетелства химичният анализ на 207 скелета от шест гробища в Дания и Северна Германия. Новото изследване е представено в Journal of Archaeological Science: Reports.

Гражданите на Средновековието можели да си позволят да пият и ядат от глинени съдове с глазура – тя се миела по-лесно и била доста по-красива от обикновената керамика. Но глазурата съдържала голяма концентрация на оловен оксид, който при контакт със солена и кисела храна попадал в нея.

В костите на средновековните граждани концентрацията на олово значително превишавала нормата. Оловото попадало в организма не само от съдовете, но и от монети, стъклописи и керемиди (питейната вода тогава често се събирала от покривите).

В селата почти не използвали гланцирани съдове, а оловото не се употребявало в строителството на покриви, отбелязват учените.

Освен това в костите на жителите на средновековна Дания и Германия е открит повече живак, отколкото в тези на селяните – този метал активно се използвал за лечение на проказа, следи от която са открити почти в 50% от изследваните скелети.

Хроничното отравяне с олово поразява храносмилателната и централната нервна система на човека. Сред неговите симптоми са отслабване на паметта, депресия, гадене, болки в стомаха, главоболие, нарушение на речта и анемия. Особено разрушително влияе оловото на децата – води до слабоумие, разсеяност и повишена агресивност, допълва Lenta.ru.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

ХИГИЕНАТА НА СРЕДНОВЕКОВНА ЕВРОПА – ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.