Съветският съюз е скрил ядрен инцидент, по-лош от Чернобил

радиация

Директорът на руския Институт по биофизика е разкрил свръх-секретен доклад за развносметката от Съветските тестове на ядрени оръжия в Казахстан по време на 50-те и го е дал на американски журналисти.

Докладът разкрива, че съветските учени са открили широкоразпространено радиоактивно замърсяване и лъчева болест в района на тестовия полигон Семипалатинск. Нещо повече – те са го крили от местните жители в продължение на десетилетия.

Докладът е обозначен с гриф „Свръх секретно“ и описва резултатите от радиологическото изследване на района на Семипалатинск, където през 1956 година ядрена катастрофа (четири пъти по-мащабна от тази в Чернобил) е причинила голям брой случаи на лъчева болест.

Семипалатинск е известен като най-заразеното с радиация место на Земята, където 1 милион души са били признати от властите в Казахстан като пострадали от радиационното заразяването от ядрения полигон.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.