Съвременните хора ли убиха хобитите?

хобит

В продължение на стоици хиляди години тесния остров Флорес е бил дом на мистериозен вид хора високи,колкото хобити, които изведнъж са изчезнали. Сега изследователите смятат, че са открили какво е предизвикало изчезването на тези миниатюрни хора, известни като Флоренски човек, съобщи Dailymail.

Учените са открили доказателства, че собствения ни вид Homo sapiens са живели на острова преди най-малко 41 000 години и са използвали за живеене домовете на хобитите.

Това повдига въпроса дали нашите човешки предци са се срещнали с малките ни братовчеди, чиято височина е била малко повече от три крачки.

Археолозите са открили останки от огнища направени от съвременни хора и построени между 41 000 и 24 000 години, които са били използвани за готвене и отопление. Това означава, че модерните хора са окупирали остров Флорес в рамките на 10 000 години от времето, когато хобитите се смята, че са изчезнали.

Фусилизирани кости и каменни оръжия на Флоренски човек, открити в пещерата Liang Buа на острова са датирани на възраст между 190 000 години и 50 000 години. „Това ново доказателство, което е част от най-ранните доказателства за съвременната човешка дейност в Югоизточна Азия стеснява разликата между двата вида човеци.“, казват изследователите.

Д-р Майк Морли геоархеолог в Университета Уолонгонг в Австралия казва: „Сега знаем, че хобитите са живяли само преди 50 000 години. Освен това знаем, че съвременните хора са пристигнали в Югоизточна Азия и Австралия най-малко преди 50 000 години, а е много вероятно и да е било и доста по-рано.“

Първото откритие на малки хора през 2003 г. е накарало някои антрополози да вярват, че са открили група от Homo sapiens, страдащи от форма на нанизъм. Но по-скорошни изследвания са убедили мнозина, че хобитите са били отделен вид.

Едно скорошно проучване откри доказателства за още по-малки видове човеци, които са живеели на острова преди 700 000 години. Това е довело до твърдението, че те биха могли да бъдат преки предци на Флоренския човек.

Частичните скелети на девет лица, открити в пещерата, първоначално са определени на възраст между 94 000 и 12 000 години. Това подсилва една възможна теория, че те са съществували на острова заедно с модерните хора в продължение на хиляди години. Но по-скорошни разкопки на пещерата разкриха, че е по-вероятно да са на възраст между 190 000 и 50 000 години.

Учените, които стоят зад това проучване предполагат, че хобитите ги е сполетяла същата съдба като тази на неандерталците след появяването на съвременния човек, тъй като сме се разпространили в тяхната територия.
Новите открития добавят още доказателства към тези твърдения и показват, че съвременните хора бързо са заличили хобитите – малко след пристигането си на Флорес.

Д-р Морли казва: „Намирането на огнища, съхранени в такова отлично състояние показва много за живота на тези хора.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.