Сърцето на Млечния път

4

Екип астрономи от Кралското астрономическо общество (RAS) на Великобритания са съставили панорама на централната част на Млечния път от серия снимки, получени от космическия рентгенов телескоп XMM-Newton.

Комбинираното изображение в рентгеновия диапазон обединява данните от цялата история на наблюдения на обсерваторията XMM-Newton и обхваща област около центъра на Млечния път с диаметър около хиляда светлинни години.

Вдясно от центъра на снимката се намира Стрелец А* – свръхмасивен обект, смятан за черна дупка в центъра на нашата галактика. Облаците наоколо са подложени на въздействието на мощни потоци частици, изхвърляни от свръхновите и младите звезди, което ги кара да светят.

Над и под Стрелец А* се виждат потоци от горещ газ, очевидно изхвърлени от черната дупка. Вдясно и под Стрелец А* се намира гигантски облак от горещ газ с диаметър 100 светлинни години.

Ярките точки на рентгеновата снимка представляват двойни системи от черни дупки или неутронни звезди, а също звезди на финала на своя еволюционен път.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

МЛЕЧНИЯ ПЪТ Е „ОТКРАДНАЛ“ ЗВЕЗДИ ОТ ПО-МАЛКИ ГАЛАКТИКИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.