Съществуват ли случайностите?

 

време

Вярвате ли в съдбата и в това, че бъдещето на всеки един от нас е предначертано? Или сте склонни да мислите, че сами ковем своята съдба, а всичко останало, случващо се извън нас и достъпните ни предели на действие, е просто случайност?

Всеки наш избор и действие се отразява на житейския ни път по един или друг начин и чертае нашата история, водейки последствия след себе си. Несъмнено обаче ежедневно се натъкваме и нанеща, било то хора, събития, положителни или отрицателни емоции, които са извън нашия контрол. Те не са следствие от нашето поведение или постъпка, а просто се случват, но оказват значително влияние върху нашия живот.

Независимо от това на кои вселенски закони се уповаваме и какви са разбиранията ни за света, дали разчитаме всичко като знак и намеса на съдбата или по-скоро за случайност, ние бихме могли да изчислим вероятността това дадено нещо да ни се случи.

Сигурно сте чували фразата „шансът е едно на милион“. Макар че обикновено се използва само образно, когато смятаме, че случването на едно събитие клони към невъзможното, всъщност тази фраза се базира на съществуваща от древността теория на вероятностите. Ако сме достатъчно добри математици и достатъчно предвидливи и интуитивни, бихме могли да използваме вероятностите във всеки аспект от нашия живот и в този смисъл да предречем бъдещето.

Както вече казахме, някои събития се случват не изцяло под наше влияние. В този смисъл ние определяме само част от условията, при които те протичат. От тук следва, че при извършването или случването на определени действия събитието може да се сбъдне, но може и да не се. Именно тук идва теорията на вероятностите, която изследва закономерността и възможността това събитие да се случи.

„Нашата вселена е невероятно сложна и въпреки това чрез науката – процесът на наблюдение, доказване и разсъждение – можем да използваме вероятностите, за да направим забележително точни предсказания относно това как ще работи светът.“ По този начин астрофизикът и професионален покер играч Лив Боeрe сентезира същността на вероятностите в проведеното наскоро събитие TEDx Talk в Манчестър.

Като учен и играч на карти, тя е запленена от математиката, като постоянно я използва в професионалните си занимания, но много често и извън тях. Пример за прилагането на теорията на вероятностите Лив дава с реални случки от личния си живот.

На базата именно на вероятностите и на математиката тя на шега изчислява дори бъдещото развитие на връзката си с приятеля си Игор Курганов и това колко процента е вероятността те да продължават да са заедно след 3 години. Освен приятел, Игор е и неин колега на покер масата, а картите неминуемо влияят на начина на разсъждение на професионалните играчи, карайки ги да премислят възможността и вероятността на всяка ситуация, дори на емоционалните си взаимоотношения.

Чрез подобни примери физикът ни показва, че притежаваме способността да преценяваме всяка една ситуация и възможния от нея изход. „Не можем да сме сигурни относно пътя, по който бъдещето ще поеме, но можем да контролираме вероятността на пътищата, които ние самите искаме.“

Случайност, съдба, предзнаменование или висша намеса? Всичко е в нашите ръце.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Знаци от съдбата, случайности или просто съвпадения?

Защо се случват съвпаденията?

10 мистериозни съвпадения, които разбиват всякаква логика

8 потресаващи съвпадения, които са толкова невероятни, че ще ги прочетете втори път!

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.