С какво се отличава мозъкът на учения от мозъка на обикновения човек?

мозък

Специалисти от университета на Любек (Германия) са изяснили в любопитно изследване, че възможността да видят себе си върху кориците на научните журнали интересува учените много по-силно от материалните блага.

Разбира се, като се отчитат неособено щедрите заплати на изследователите, това не е много неочаквано. Но експериментът установил, че професионалният опит може да измени начина на функциониране на нашия мозък.

Учените подложили няколко от своите колеги на функционална магнитно-резонансна томография за измерване на активността на т.нар. прилежащо ядро на мозъка, което често се нарича център на възнаграждението и удоволствието.

Тази част на мозъка демонстрира активност, когато човек изпитва наслада, независимо от предизвикващите я причини – било то Нобелова награда, оргазъм или употреба на наркотици.

Доброволците разглеждали снимки на различни обекти, включително на пари, както и нарисувани на Фотошоп обложки на престижното издание Nature Neuroscience с имената на субектите от експеримента.

Интересно, активността в прилежащото ядро при респондентите се оказала най-висока, когато те виждали своите фамилии на кориците на списанието. Снимките дори на голямо количество пари не можели даже да се доближат до възбудата, която предизвиквали статиите у учените.

По такъв начин учените доста повече мечтаят за публикация в Nature Neuroscience, отколкото за пачка 500-еврови купюри в куфарче на бюрото. Но авторите на изследването смятат, че такава реакция сочи как нашият мозък се адаптира към професионалната дейност, за да реагира субективно на най-ценните за нас събития.

Ето защо мозъкът на невробиолога толкова се възбужда от изображения, на които мозъкът на друг човек не реагира изобщо.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

РАЗВЕНЧАНИЯТ МИТ: НЯМА МЪЖКИ, НЯМА ЖЕНСКИ – ИМА МОЗЪК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.