Тайната връзка между Марс и Слънцето

марс

Учени от Шведския институт за космическа физика са открили връзка между слънчевата активност и появата на тайнствен шлейф на Марс, пише New Scientist.

Учените отдавна се опитват да разгадаят тайната на загадъчния шлейф, възникващ периодично над повърхността на Марс. За първи път този феномен е споменат през 2012 година, когато астрономи любители забелязали тайнствени облаци.

Било установено, че те се намират на 250 км над повърхността на планетата, но формирането на обичайни облаци от замръзналия въглероден диоксид и частици вода в горните слоеве на Червената планета е слабо вероятно.

Сега шведските учени смятат, че са открили по-достоверно обяснение. Като изучили данните, получени от апарата Mars Express, те са открили връзка между Слънцето и Марс. Според тях появата на тайнствения дим винаги съвпада с повишената слънчева активност.
Той възниква само когато потоците плазма след коронално изхвърляне на маса от Слънцето достигнат повърхността на Марс. Но учените все още не могат да обяснят как именно слънчевите изригвания формират този облак.

Според една от идеите потоците плазма топят частиците лед на повърхността на планетата и ги издигат нагоре заедно с праха.

инфо: actualno.com

Вижте още: 

БЛОГЪР „ЗАЛОВИ“ МАРСИАНЦИ НА СНИМКА НА НАСА
БИВШ АМЕРИКАНСКИ ПЕХОТИНЕЦ БРАНИЛ МАРС ОТ ОБИТАТЕЛИТЕ НА ЧЕРВЕНАТА ПЛАНЕТА
11 МИСТЕРИОЗНИ ОБЕКТА, ЗАСНЕТИ НА МАРС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.