Тайните на Стария завет – исторически разказ или измислица

книга 1

И до днес споровете на учени и религиозни представители се разпалват относно Библията, нейните автори, времето и целта, с която е написана. Факт е обаче, че свещената книга дава тласъкът на религията на планетата.

Според много изследователи Старият завет е написан от различни автори, а не единствено от Моисей. Има съмнения дори и в неговото съществуване, тъй като не е открито нито едно историческо свидетелство за живота и делата му.

Докато в главата Битие разказите могат да бъдат приети като истории от сферата на легендите, частта за израелските царе внушава, че писанието е историческо свидетелство.

Прави впечатление, че името на цар Давид се споменава най-често в Светото писание, а според представители на научните средни може би именно той е оставил следи за съществуването си.

В Библията се казва, че царството на цар Давид е било от Египет до Месопотамия. В царството на Давид, неговия син Соломон и следващите им наследници хората се обединяват от един бог – Йехова.

Дълго време тази история е смятана за мит, докато еврейски група от археолози не откриват древен надпис на арамейски върху един камък. Текстът е бил част от победно слово, възпяващо завладяването на Израел. В този откъс се споменава името на цар Давид.

По-късно се откриват и други надписи, възхваляващи цар Давид и цар Соломон. Според някои това са едни от първите текстове, които са включени в Библията, написани около 1000 години преди Христа в двора на царете.

Вярва се също, че в град Хацо е открита 6-камерна порта, доказваща строителството през епохата на първите царе. Такава е била намерена също в Газер и Мегидо.

В откъс от Библията се разказва за трите величествениврати, изградени по един и същ проект. Структурата на тези порти символизирала единовластието в цялата страна.

Битките на израелските царе, описани в Стария завет, са потвърдени и от открития е Египет, които разказват за конфликтите на фараоните.

Потвърдено от археологията е и загиването на Давидовата династия след 400 години управление. Древните израелтяни били нападнати от вавилонците, които ги отвели в робство.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

ГРЕЪМ ХЕНКОК: СРЕЩНАХ СЕ С ПАЗИТЕЛЯ НА КИВОТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.