Тайнственият каменен кръг в Испания, който се появява, само когато…

Там има около 100 изправени камъка като някои от тях са високи над два метра и имат уникални гравюри

Изключително рядка е възможността да видите три пласта от човешката история, обхващащи над 7000 години, на едно място. Но ако сте късметлии и се озовете близо до испанския град Пераледа де ла Мата по време на екстремна суша, можете да оцените впечатляващото място за погребения, създадено от древните хора, трагичните последици от инженерните проекти на режимана Франко и климатичните сили, които заплашват да унищожат познатия ни живот.

Заради историческата суша през лятото на 2019 година Долменът от Гуадалперал се показа изцяло в язовира „Валдеканяс“ за пръв път от над 50 години, съобщава “Atlas Obscura”.

Мегалитният монумент някога се е намирал на бреговете на река Тагус. Но през 1963 г. целия район и всичките му археологически съкровища са наводнени от властите от режима на Франко, за да се освободи място за язовир.

Археолозите смятат, че долменът е създаден през петото хилядолетите пр. Хр. като място за погребения на иберийците от неолита. Там има около 100 изправени камъка като някои от тях са високи над два метра и имат уникални гравюри.

Тъй като Долменът от Гуадалперал обикновено е скрит под тонове вода, там няма туристическа инфраструктура, която да улесни достъпа. Най-близкият път, който минава през частна собственост, е шосето Гуадалперал.

От там вървите пеша. Не е лесно. Трябва да си носите вода. Помолете местните хора за помощ, тъй като брегът е непостоянен. Ако нивото на язовира е по-високо от изключително ниските нива от август 2019 г., няма да можете да стигнете.

Ако монументът е потопен, все още можете да разберете какви мистерии се крият под водата на „Валадеканяс“, отсядайки в близките градчета или хотели. Заслужава си да посетите и Мраморния храм – изключително добре запазен римски храм, преместен на по-високо място по време на строителството на язовира.

Останалата част от римския град, в който се намирал храмът, също е потопена.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Побити камъни – там, където земята лекува с магическа сила

Една от най-големите мистерии у нас: Глухите камъни в Родопите и къде отива звукът

Живите камъни трованти – едно от необяснимите чудеса в света

Тайната на левитиращите камъни в Шивапур

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.