Танцът на Сатурн, Юпитер, Марс и Венера ще се наблюдава през идните дни

планети

Танц или парад на планетите Сатурн, Юпитер, Марс и Венера може да се наблюдава на нощното небе през следващите дни, като най-ярко небесните тела ще се виждат на 11 и 12 март.

Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“, Никола Петров. По думите му вече се виждат на небето четирите планети.

„Три от най-ярките планети Юпитер, Сатурн и март са групирани близо една до друга на такова разстояние, че ако си протегнем ръката към небето и я отворим са по на една педя разстояние една от друга и се виждат преди изгрева на слънцето, след 3 – 4 часа сутринта. Марс започва да попада между тях, като от 8, 9 до 12 март ще е по-близо до всяка една от тези планети – тоест Марс ще танцува между най-големите планети в слънчевата система – основно Юпитер и Сатурн. Човек си струва да погледне към небето през следващите дни и да се наслади на това, което ни предоставя звездното небе, което се нарича танц или парад на планетите“, поясни Петров. Той добави, че това се случва, когато обикаляйки около слънцето няколко от планетите застават почти на една линия със Земята и като наблюдатели ние ги виждаме по-близо една до друга на нощното небе.

„Никога не могат да са абсолютно една до друга и да са на една линия и ние на практика да виждаме само една планета, а другите да са зад нея. Това не може да се случи, защото планетите от слънчевата система не са абсолютно разположени в една единствена плоскост, в която да се движат и да обикалят около слънцето. Отделните плоскости на планетите имат и някакъв ъгъл помежду си, затова те се виждат на някакво отстояние една от друга“, отбеляза Петров. Той уточни, че явлението не е от онези паради на планетите, в които се виждат по 5, 6, 7 или 8 такива, тъй като това се случва в рамките на хиляди години веднъж. Най-голямото приближаване на планетите една до друга ще бъде на 11 и 12 март. Визуално за човешкото око в продължение на две седмици ще може съществено да се вижда отстоянието на планетите, посочи астрономът. Той подчерта, че оттук-нататък с всеки следващ ден планетата Марс и планетата Земя стават все по-близо като отстояние една от друга и постепенно във времето до лятото, през юли месец, Марс и Земята ще застанат най-близо една до друга.

„Това може би ще е едно от най-обсъжданите събития в астрономията, тъй като Марс ще се приближи до Земята на такова отстояние, на което не е бил от 15 години насам. След това поне 10 години няма да има подобно отстояние между Земята и Марс“, каза още Никола Петров.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Всички планети могат да се поберат между Земята и Луната

6-те най-подобни на Земята планети

3 частични слънчеви затъмнения, приближаване на Юпитер и „Парад на планетите“ през 2018 г.

Стивън Хокинг пак предупреждава: Време е да излезем в Космоса

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.