Тежкият живот на децата пощальони на ХХ в.

3

През 1908 г. неправителствената организация „Национален комитет за детски труд“ наема Люис Хийн, нюйоркски социолог и фотограф, да документира експлоатацията на детския труд в различни сфери – от миньорството и производството, до фермерството и продажбата на вестници.

Сред многото деца работници, които той заснема, са децата пощальони, обслужващи различни градчета и квартали в САЩ.

След 60-те години на ХIХ в. хората започват да използват велосипедите за доставки на различни стоки.

„По време на бума на колелетата през 90-те години на XIX в. в САЩ „Уестърн Юниън “ наема голям брой момчета пощальони в Ню Йорк, Сан Франциско и други големи градове“, пише по темата Дейвид В. Хърлихи в своята книга от 2004 г., която проследява ранната история на велосипеда.

Повечето от пощальоните по това време работят за различни телеграфни компании и аптеки и прекарват дълги и изморителни часове в доставки до различни крайчета на градовете.

В своите бележки от интервюта с децата Хийн отбелязва притеснението си поради факта, че те са принудени да обслужват квартали, в които процъфтява проституция и се продават наркотици.

Хийн се превръща в лицето на движението за реформа в законите за детския труд и чрез снимките си помага през 1916 г. да бъде изготвен акт, който определя възрастови граници и въвежда ограничения в продължителността на работните смени на непълнолетните.

4

Ноември 1913 г.: Хауърд Уилямс, 13 г. Работи всеки ден от 9:30 ч. до 22:30 ч. Обслужва зоната на червените фенери и казва, че фирмата му не може да задържи пощальоните си, защото ги кара да работят твърде много.

И въпреки че през 1916 г. актът е отхвърлен от Върховния съд, основите на една реформа са положени и през 30-те години на ХХ в. тя се осъществява.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

През 2050 година ще се родят първите деца на Луната

Как душите на децата избират своите майки

Децата чудо, превърнали се в знаменити личности с висок принос в историята

Разказите на деца, преживели клинична смърт

Най-известните деца, израснали в дивото

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.