Тези ситуации в детството могат да ускорят стареенето

старост

Семейни проблеми и стресиращи ситуации в детството могат да ускорят стареенето в напреднала възраст, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Те навеждат на мисълта за трайни биологични последствия от психични травми в детството.

Учени изследвали дължината на теломерите – ДНК структури със защитна роля за хромозомите. Скъсяването им с възрастта е свързано със стареене на клетките и заболявания. Авторите на изследването сравнили дължината на теломерите на слюнчените жлези у 4598 мъже и жени над 50-годишна възраст в САЩ, които между 1992 г. и 2008 г. отговорили на въпроси, свързани с преживени от тях психични травми.

Стресиращите ситуации под 18-годишна възраст били свързани с финансови проблеми в семейството, преместването му в нов дом, загуба на работното място от бащата, пристрастяване на единия родител към алкохола или наркотиците. Участниците отговорили също дали са били бити, подложени на сексуално насилие и дали са имали разправии с полицията в детството си. Екипът от университета на Британска Колумбия във Ванкувър констатирал, че за всяка травмираща ситуация в детството скъсяването на теломерите нараства с 11 на сто след 50-годишна възраст.

Получените резултати потвърждават тези от предишни изследвания, които показаха, че трудното детство може да повлияе върху клетъчното стареене в напреднала възраст.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

инфо: novini.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.