Тийнейджър оцеля 42 минути под вода

 лекар

Италиански тийнейджър сътвори истинско чудо, като успя да оцелее, след като прекара цели 42 минути под вода. Щастливецът е 14-годишният Микеле, съобщават италианските медии, които спестяват фамилията на момчето.

Микеле заедно с група приятели се скачал от мост във водите на местен канал, но при едно от гмурканията си просто не изплувал на повърхността. Оказало се, че кракът му се заплел в нещо под водата, което го приковало към дъното.

Разтревожени до смърт приятелите му сигнализирали в полицията и пожарната, на на властите им трябвали малко над 40 минути, за да открият безжизнения тийнейджър и да го освободят от подводния капан.

На Микеле била оказана незабавна първа помощ и той бил транспортиран до най-близката болница, където поддържали живота му изкуствено близо един месец. Преди седмица той се събудил и в момента е в процес на възстановяване.

Оцеляването под вода без кислородна маска или апарат е рядко срещано явление, което зависи от проявата на много необичайни процеса в човешкото тяло.

На първо място, при потапянето под вода трябва да се активизира т.нар. рефлекс за гмуркате или брадикардия(забавяне на пулса), който се среща обичайно при морските бозайници, но при определени обстоятелства се наблюдава и при хората.

Когато човек се потопи във водна среда, кръвоносните съдове се свиват и сърцето забавя ритъма си. Същевременно богатата на кислород кръв се насочва към жизненоважните органи.

Според учените тялото има естествен механизъм за предпазване на най-важните органи като мозък, сърце или бъбреци и той се задейства автоматично в тези случаи.

Изучаването на този механизъм е особено трудно при хората, просто защото няма как да бъдат поставяни изкуствено в подобно състояние, без това да застраши живота им.

Има и друго научно обяснение за оцеляването на тийнейджъра. Според специалистите то се дължи на сравнително бързото охлаждане на тялото, респективно на мозъка, заради студената вода, в която е скочил.

На каквото и да се дължи оцеляването на Микеле, то безспорно може да се определи като истинско чудо, защото случаите на оцелели след толкова дълъг престой под вода се броят на пръстите на едната ръка.

Проучване на подобни случаи на продължителен престой под вода показва, че повечето от оцелелите са прекарали до не повече от 10 минути без въздух. Хора, прекарали повече от 10 минути под вода, в 99 процента от случаите не оцеляват.

инфо: sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.