Този път е ужасно опасен – ако не се удавите, може да се взривите

Снимка: pochivkablitz.bg

Безброй хора са загубили живота си докато са се разхождали по него

Разположеният на източния бряг на Есекс, Англия, на устието на река Роуч, остров Фалнес дълго време е под контрола на военните.

Артилерийският полигон там е създаден в средата на 19-и век и сега се използва от британското министерство на отбраната за тестване на нови оръжия и боеприпаси. Тъй като се намира далеч от големи населени места, островът е идеален за тази цел.

На самия остров обаче не липсват цивилни. Край гранати-убийци, избухващи снаряди и управляеми ракетни системи, живее малък брой семейства, които отглеждат пшеница, ечемик, грах и ленено семе на земя под аренда.

Това странно съвместно съществуване прави остров Фалнес уникално място.

Дълго време единственият начин да се стигне до него е с ферибот или чрез разходка по време на отлив, когато морето отдръпне водите си. Този морски път се нарича Брумуей (Broomway) и се твърди, че е най-опасният във Великобритания, съобщава Amusing Planet.

Брумуей започва на място, наречено Уейкъринг Стеърс, след това се насочва на изток, право към морето. След около 400 метра маршрутът завива на североизток и се движи успоредно на брега за около 8 км, преди да се насочи към сушата при Fisherman’s Head в най-горния край на острова.

При хубаво време маршрутът не е нищо повече от дълга разходка по голям плаж. Но когато приливът настъпва, той идва по-бързо, отколкото човек може да избяга. След минути водата стига до бедрата, след това до гърдите. Безброй хора са загубили живота си докато са се разхождали по Брумуей.

Снимка: pochivkablitz.bg

Има свидетелства, че пътят е използван още преди 600 години, като този древен маршрут може да е от времената още преди римляните, чиито селища са открити на острова. Предполага се, че е бил ползван в англо-саксонския период и впоследствие е наводнен поради ерозия на брега.

Археологическо проучване разкрива, че поне южният участък на Брумуей някога е бил подсилен с дървени прегради. В края на 16 век той е отбелязан на картите. На сушата маршрутът бил маркиран от редица метли с къси дръжки, забити в пясъка, а метящата част стърчала във въздуха. Оттам идва и името (метла на английски е broom).

На Брумуей има повече от една опасност, като вероятността да се удавите при прилив е най-лошата. Брегът е едва видим и ако падне мъгла или завали дъжд, човек може лесно да се дезориентира и да се скита с часове в меката кал. Ако не успеете да стигнете до сушата преди прилива, това може да означава смърт.

Другата опасност идва от остров Фалнес. Военните редовно изстрелват артилерийски залпове в пясъците Маплин и устието на Темза, където се образуват големи кратери. Те са пълни с мека кал, създавайки ями от потъващ пясък, невидими за окото. А има и риск да попаднете на невзривен снаряд.

В днешно време няма нужда да използвате Брумуей, или “Doomway” („Обреченият път“), както го наричат ​​местните, за да стигнете до острова.

Morkadis

През 1922 г. военните изграждат път и няколко моста. Въпреки това търсещите адреналин все още се надпреварват с прилива.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Древна цивилизация карала гигантски коли преди 14 млн. години

Жестоката пустиня Къзълкум и нейното тюркоазено море

Най-враждебното място на Земята и неговите извънземни кръгове

Отровената румънска долина и селото, заличено по волята на Чаушеску

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.