Този тайнствен сибирски народ е произлязъл от извънземни?

Снимка: pochivkablitz.bg

Техният външен вид, език и традиционен полуномадски начин на живот озадачава учените

Кетите са коренни жители на Сибир, за които се счита, че са една от най-малките етнически групи в региона. Техният външен вид, език и традиционен полуномадски начин на живот озадачава учените по отношение на техния произход. Някои дори смятат, че те имат връзка с коренни племена в Северна Америка.

Съществуват дори кетски легенди, според които те са дошли от космоса, съобщава Ancient Origins.

Какъв би могъл да е истинският произход на този народ, който се отличава страшно много от останалите около него?

Заселване в Сибир

Думата „кет“ може да се преведе като „човек“ или „мъж“ и е съвременното название на този особен сибирски етнос. Преди това те са били известни като остяки или енисейски остяки (което е тюркска дума за „чужденец“), което отразява региона, в който са живели.

Първоначално кетите се заселили около южната и средната част на река Енисей, които се намират в днешния Красноярски край на Руската федерация.

Традиционният им начин на живот бил номадски – лов и търговия на кожи от животни като катерици, лисици, елени, зайци и мечки. Те строили палатки от дърво, брезова кора и кожи и развъждали елени и риба. Много от тези неща се практикуват и до ден-днешен.

Снимка: pochivkablitz.bg

Докато броят на представителите на кетите е забележително стабилен през целия 20-и век – около 1000 души, има значителен спад на хората, които могат да говорят местния език. Този език е уникален и се счита за „жив лингвистичен фосил“.

Лингвистичните проучвания са довели до теорията, че тези хора по някакъв начин са свързани с определени северноамерикански племена и че последните са мигрирали от Сибир преди хилядолетия.

Кетски фолклор

Според една кетска легенда. Кетите са извънземни, дошли от звездите. Друга легенда твърди, че първоначално те се заселили в южната част на Сибир – или около Алтай и Саянските планини или между Монголия и езерото Байкал. Нашественици, обаче, принудили кетите да избягат на север в сибирската тайга.

Легендата твърди още, че тези нашественици били тистад или „каменни хора“, които може да са били някои от етносите, образували ранните степни обединения на хуните. Предполага се също, че тези народи били номадски, отглеждащи елени и коне.

Morkadis

Необяснимият език на кетите

Може да се каже, че най-интригуващият аспект от живота на кетите е техният език. За начало, той не прилича на никой друг език, говорен в Сибир. Всъщност той принадлежи към езикова група, известна като енисейска, която се състои от многобройни езици, говорени в района на Енисей. Освен кетския, в нея влизат още езикът на югите, който е обявен за изчезнал през 1990 г., и езиците на котите и арините, които не съществуват още от 19-и век.

Снимка: pochivkablitz.bg

Има опасения, че кетският също ще изчезне. Спроед преброяванията през 20-и век, населението на кетите си остава стабилно през десетилетията – не се увеличава и не намалява драстично.

Например през 1989 г. са преброени общо 1113 кети. Но едва половината от тях можели да говорят кетски, а оттогава ситуацията се влошава.

Северноамерикански произход?

Кетският език е привлякъл вниманието на лингвистите и се счита, че той е произлязъл от протоенисейски език, който може да е свъзран с толкова различни езици като баския в Испания, бурушаския в Индия, както и с китайския и тибетския.

Едуард Важда, историк-лингвист от Университета в Западен Вашингтон, поставя хипотезата, че кетският език може да е свързан с езиковата група На-Дене в Северна Америка.

Ако тази хипотеза се окаже вярна, това ще хвърли съвсем различна светлина по въпроса как са били заселени Америките.

Совен лингвистични връзки, учените се опитват да установят и генетични такива между кетите и американските индианци в подкрепа на миграционната хипотеза. Този опит, обаче, не е много успешен. Първо, малкото ДНК проби, които са взети, може да са били замърсени. И второ, северноамериканските коренни жители често отказват да дават проби, затова са ползвани проби от южноамериканци.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Уникални снимки на изчезващи племена по целия свят

Хората от това племе почти не спят – сънят бил вреден за здравето (ВИДЕО)

Племето, в което черпят гостите със секс

Яли – най-зловещото племе на света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.