Тройната пирамида на маите

маите

Символът на Цивилизацията на маите – пирамидата Кукулкан, която се намира в центъра на древния град Чичен Ица и влиза в новите седем чудеса на света, се оказва гигантска древна матрьошка. Археолозите са открили в съоръжението още една – трета поред – пирамида.

Напомняме, че Кукулкан (или „Пернатата змия“) се явява върховно божество в митологията на маите – бог на вятъра, водата, огъня и въздуха, както и основател на царски династии и големи градове.

Главно въплъщение на Кукулкан била пернатата змия с човешка глава, затова пирамидата и храмът на нейния връх са построени по такъв начин, че ежегодно в дните на пролетното и есенното равноденствие сянката от ръбовете на стъпалата на пирамидата да пада върху балюстрадата. В резултат се създава впечатление, че по пирамидата пълзи змия, тоест Кукулкан се спуска от небесата.

Досега остава загадка как древна цивилизация, която не притежава съвременни технологии, е успяла да извиси толкова мащабна и сложна постройка. Тайните на маите и до днес привличат археолози и историци от различни ъгълчета на планетата. Едно от най-големите открития е направено през 40-те години на миналия век: в пирамидата Кукулкан е открита още една.

Новооткритата вътрешна структура е станала третата, най-малката и най-древната. Тя била открита с 3D-електротомографски скенер. По приблизителни оценки вътрешната пирамида е изградена от първите обитатели на полуостров Юкатан в периода между 500 и 800 г. от н.е. (епохата на разцвета и на „чистите маи“). Средната пирамида на маите е построена през 800-1000 г., а външната се е появила през 1050-1300 г.

Размерите на вътрешната пирамида са 10 метра дължина и 30 метра ширина. Предполага се, че тя има стълба и светилище в горната част. Сега археолозите мечтаят да видят съоръжението с очите си, но все още няма планове за отваряне на средната пирамида. Изследванията безспорно биха разкрили някои тайни на загадъчната цивилизация, сигурни са експертите.

Впрочем находката шашнала далеч не  всички. Антропологът Джефри Брасуел от Калифорнийския университет казва пред CBS, че съществуването на вътрешна пирамида можело да се предскаже още в средата на миналия век, когато е открита средната пирамида. Тогава археолозите са открили част от неголяма каменна пластина, която не се отнася нито към външната, нито към средната пирамида, но тя не била изследвана подробно поради опасения, че постройката ще рухне.

„Възможно е всичко да е още по-сложно. Третата част на „матрьошката“ всъщност може да се окаже комплекс от няколко постройки под една обвивка, просто все още не знаем това“, добавя Брасуел, който преди време опроверга откриването на град на маите от канадски ученик.

Опасенията, че Кукулкан може да рухне, се потвърждават и от миналогодишна находка – през август 2015 мексикански археолози установиха, че пирамидата е разположена над подземно езеро с дълбочина около 20 метра. Непосредствено над водоема се намира поне един от ъглите на основата на пирамидата, което потенциално може да създава заплаха от нейната разруха.

Един от главните въпроси днес остава причината, поради която маите са насложили няколко пирамиди една върху друга. Някои изследователи са на мнение, че това е свързано със смяната на властта, а според други е заради рушенето на по-древните постройки.

По-рано тази година пък археолозите откриха символичен път към подземния свят – система от канали под пирамида, съдържаща гробница на древен владетел на маите.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. Dido Lazarov 7 години ago
  2. Даринка 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.