Тъмната материя или звездата Немезида е убила динозаврите?

динозаври

Смята се, че измирането на динозаврите се е случило преди 65 млн. години и по-скоро е било предизвикано от комета или голям астероид, сблъскал се със Земята. Но като се отчита, че астероидите не падат толкова често, тази хипотеза през цялото време е подлагана на съмнения.

Днес много учени не изключват възможността увеличението на количеството комети да не е било случайно.

В наскоро излязла книга американският космолог Лиза Рендал (Lisa Randall) говори, че огромен диск тъмна материя – невидима материя, която се среща пет пъти по-често от „нормалната“ материя – е станал причина за измирането на динозаврите.

Според нея при преминаването покрай нашата Слънчева система този диск може да е предизвикал смущения в пространството, създавайки трептене в гравитационните сили, и това може да е изхвърлило комети от пояса на Кайпер в Слънчевата система или от облака на Оорт и да ги е насочило към Земята.

Астрофизиката и космологията свидетелстват, че тъмната материя в нашата галактика и във Вселената са много повече от обичайната материя. Независимо че тя е невидима, учените я следят чрез гравитационното привличане, което тя оказва на околните обекти.

Рендал смята, че има цял диск от тъмна материя в нашата галактика. За да има влияние над нас, той трябва да съответства на видимия диск на Млечния път. Слънчевата система се колебае около него с пътешествието около центъра на галактиката. Но това е проблемно да се докаже, тъй като учените не са в състояние да обяснят наблюденията, направени досега.

Космолозите смятат, че тъмната материя ще образува голямо сферично хало около галактиките, а не диск. Дори това да е така, няма причини този тъмен диск да е изравнен с видимия диск на Млечния път.

Рендал е световноизвестен космолог и нейната идея безспорно заслужава внимание. При условие че моделът не противоречи на бъдещите наблюдения, космологът смята, че съществува вероятност, при която нейният сценарий ще доведе до увеличение на кометите и астероидите. Рендал твърди, че количеството на кометите се увеличава на всеки 35 милиона години, тоест масовите измирания са циклични.

Впрочем има и друго предположение за измирането на динозаврите и за периодичните измирания на Земята. То се състои в това, че Слънцето има звезда компаньон, наречен Немезида (Nemesis). Немезида се явява хипотетично тяло, слабо червено/кафяво джудже на орбита на Слънцето и на разстояние около 1,5 светлинни години.

На около 25 милиона години тази звезда се приближава към Слънцето и гравитационното взаимодействие води до висока активност на кометите. Това не е обоснована хипотеза, тъй като кафяви джуджета, подобни на предполагаемата Немезида засега не са наблюдавани.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.