Тъмният подземен свят с 6 къщи на маите, където пътували мъртвите

Снимка: pochivkablitz.bg

Сибалба е олицетворявал ада, можете да го видите из различни части на Мексико

Древните култури вярвали в подземен и тъмен свят, потопен в тъмнина, нещо подобно на това, което днес смятаме за ад.

Всяка култура, която имала свой собствен ад, вярвала в различни неща, но въпреки това всички те сами по себе си изглеждат еднакви. Почти всички вярвали, че човек може да премине през подземния свят, където ще се натъкне на странни и плашещи същества, допълващи ужаса.

Маите не са изключение. Те са обитавали югоизточно Мексико и голяма част от Централна Америка. Те имат свой собствен подземен свят или Сибалба.

Снимка: pochivkablitz.bg

Маите вярвали, че входът в този тъмен и адски проход е през стотици центове, разпръснати из цялото югоизточно Мексико, което води до лабиринтна мрежа от колосални дълбини, наводнени с тюркоазените води, наследени сега от Мексико.

Тези места очевидно са били свещени за маите. И Сенотите са представлявали  достъп до мистериозните богове (известни като Господарите на Сибалба) и ужасяващи създания. Понастоящем те все още показват мистична аура, която ги прави задължителни за откриване на миналото на Мексико и природните чудеса, очаровали древните жители на района.

Тяхната мрачна външност представлявала противоположния полюс на живота: следователно те действали като баланс между света на живите и света на мъртвите. Хун-Каме (Една смърт) и Вукум-Каме (Седма смърт) са основните богове на Сибалба, но основната фигура е, без съмнение, Ах Пуч, наричан още Кисин или Ям Кимил, Властелинът на смъртта.

Маите им се кланяли и принасяли човешки жертви в тяхна чест.

Преди създаването на света, какъвто го познаваме, според свещената книга на маите, Попол Вух, двама братя на име Хунахпу и Икабаланкуе слезли в подземния свят. По време на своето слизане в този странен и тъмен свят те трябвало да преминат различни тестове, като ходене по стръмни стълби, пресичане на реки от кръв и вода и преминаване през тъмни камери с диви зверове или тръни.

Снимка: pochivkablitz.bg

Попол Вух описва различните нива, които съществуват в Сибалба по този начин:

Тъмна къща, напълно заобиколена от мрак.

Студена къща, където студен вятър изпълва всеки ъгъл от вътрешността й.

Morkadis

Къща на ягуари, пълна с диви ягуари, които преминават от една крайност в друга.

Къща на прилепи, пълна с прилепи, които я изпълват със скърцане.

Къща с ножове, в която няма нищо друго освен остри и опасни ножове.

Споменава се съществуването на шести дом, който се нарича Дом на топлината, където е имало само топлина, огън, пламък и страдание.

Маите вярвали, че всички мъртви мъже и жени са пътували до Сибалба, така че в своите ритуали за погребение те давали вода и храна на мъртвите, за да не пропуснат пътуването до Подземния свят.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

В Египет археолози откриха път към… света на мъртвите

Странните случки около близначките Полак и мъртвите им сестри

Руският Град на мъртвите – най-зловещото място в Европа

„Кулите на мълчанието“ – където мъртвите са оставяни на милостта на лешоядите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.