Убийството, което разпали расизма в САЩ

2

В началото на XX век убийството и изнасилването на 13-годишната Мери Фейган създава вълна от расизъм в САЩ, която има последователи и до днес. Заради това брутално убийство се създава Ку-клукс-клан.

Търсенето на виновника за убийството на Мери Фейган продължава близо 2 години. Момичето намира смъртта си във фабрика, където работела за няколко цента на час.

Мери е родена през 1899 година и расте в икономически най-трудните години за САЩ. Само месеци преди раждането ѝ бащата се разболява и умира, което поставя семейството на прага на бедността.

На 10-годишна възраст момичето е принудено да напусне училище и да си потърси работа, защото майка ѝ не успявала да изхрани сама семейството.

Когато е на 12 години, майка ѝ се омъжва повторно и всички се местят в Атланта, Джорджия. Там Мери започва работа във фабрика за моливи, където ѝ плащали по 10 цента на час.

Работи там една година, за да помага финансово на семейството си до 26 април 1913 година, когато пазачът на фабриката открива безжизненото ѝ тяло в една от пещите на мазето.

По лицето ѝ са открити следи от одрасквания, по главата ѝ имало няколко големи рани, а роклята ѝ била вдигната над кръста, което загатвало, че е изнасилена. Оказва се, че най-вероятно е удушена с колана на палтото ѝ.

Според свидетели последният, който е видял Мери жива, е шефът на офиса – евреинът Лео Франк. В края на деня тя отивала до офиса му, за да получи заработените долар и 20 цента.

3

Франк е арестуван и разпитван, но заради косвените доказателства така и не е обвинен за убийството.

Две години след началото на процеса все още се издирвал виновникът за убийството на Мери, когато се появяват нови разкрития. Анонимен свидетел твърди, че е видял портиерът на фабриката Джим Конли да пере риза, оцапана в кръв в нощта на убийството.

Когато полицията извикала на разпит чернокожия Джим, той твърди, че неговият шеф Франк го е накарал да премести тялото на убитото момиче.

В съдебния процес, който продължава около 10 минути, Франк е осъден на смърт чрез обесване. Евреинът обжалва и ден по-късно присъдата е променена на доживотен затвор.

Фактът, че младо момиче от католическо семейство е убито, провокира силен антисемитизъм в Атланта. Пред затвора на Франк се събират тълпи, искащи неговата екзекуция, но властите отказват да променят доживотната присъда.

Morkadis

Тогава се оформя група, известна като Рицарите на Мери Фейгън, които решават да вземат правосъдието в свои ръце. В групата има един бивш губернатор, съдия и няколко юристи.

Те нахлуват в затвора, където е държан Франк, отвличат го и го обесват на дъб в близост до дома на Мери.

69 години след публичния линч обаче се появява нов свидетел, който твърди, че тази история не е приключила. Под клетва чистачът на офиса на Лео Франк признава, че е видял портиерът Джим Конли да носи безжизненото тяло на момичето и да го хвърля в шахта през мазето.

По неговите думи Франк отдавна е напуснал фабриката. Чистачът Апонзо Ман обаче се страхувал да признае видяното, дори и когато видял, че шефът му е наказан, без да има вина.

Свидетелят успешно преминава детектор на лъжата и психологическа оценка, която твърди, че не лъже. Но въпреки това все още има съмнения кой е убил Мери Фейган.

След този случай обаче в Атланта се създава организацията Антидифамационната лига, които се борят срещу предразсъдъците към евреите, а Рицарите на Мери Фейган се превръщат в расистката организация Ку-клукс-клан.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.