Удивителните „извънземни фигури“ от Маркизките острови (част 1)

1

Каменните и дървени скулптури намиращи се на Маркизките острови във Френска Полинезия са предмет на възхищение още от пристигането на европейците в архипелага в края на 18 век. Въпреки че са описани и фотографирани от много историци, сравнително доскоро те не сa били систематично документирани и анализирани. През 80-те години все пак се прави мащабно проучване на 81 статуи и фигури открити на 6 обитаеми острова, които хвърлят известна светлина върху тази загадъчна култура. Още тогава обаче става ясно, че някои от описаните при експедицията през 1920 г. статуи вече не могат да бъдат локализирани! Интересно дали този факт има връзка с обстоятелството, че тези красиви острови са дом на артефакти изобразяващи същества, които сякаш не принадлежат към нашия свят?

Гледайки детайлите на някои от фигурите човек няма как да не отбележи големите очи, издължените черепи, непропорционалните тела и някои други характерни белези, които отразяват очевидно нечовешки черти…

Някои от специфичните детайли, които правят особено впечатление, в случая определено са свързани с „ядосания“ израз на лицата на тези същества, макар някои изследователи да предполагат, че това се дължи на обстоятелството, че вероятно те носят някакъв вид костюм (космически или дълбоководен), който спомага за тяхното необикновено излъчване. Странно изглеждащите фигури обаче не са уникални, ако гледаме на нещата в глобален план. Дори напротив – те по-скоро потвърждават един модел свързан с други подобни макар и различни изображения, които могат да се срещнат по цял свят – от Ирак до Великденските острови.

2

Особено сходство можем да търсим обаче в световноизвестните японски фигури Догу.

3

По-голямата част от статуите са намерени на острова Хива Оа и като цяло ритуалните места там са много по-големи и разнообразни в сравнение с останалите острови. Причината за това остава неясна. Изображението показващо групата странни същества приличащи на Сиви обаче, е намерено на остров Нуку Хива.

Съществуват интересни сведения датиращи от 1828 г. според които на този остров е съществувал храм, който е бил унищожен при битката между два туземни клана и голяма част от идолите са били откраднати. Това е свидетелство на един от мисионерите, който посетил острова през периода.

Този остров наскоро стана печално известен с една откровено канибалска проява, която без съмнение се дължи на генетичната памет и спомените на днешното туземно население за времената през които храненето с хора е било рутинен елемент от ежедневието.

4

Всъщност местното население на Маркизките острови и до днес продължава да произвежда различни вариации на своите религиозни идоли, които нарича „тики“. Обикновено тази дума бива свързана с антропоморфно изображение върху камък, дърво, плат или дори човешка кожа. Освен това се отнася и до големи статуи отново направени от камък или дърво.

Особено важен обаче, е въпросът какво точно изобразяват тези статуи. Тук на помощ идва местният фолклор. Според техните вярвания Тики е създателят на човека. Това е техният върховен бог, който според религиозните им схващания в даден момент е извършил кръвосмешение. Особено интересен се оказва факта, че фигурите и статуите, според местните традиции, въпреки своето наименование, не изобразяват този бог! Съществата на статуите били техните обожествени предци!

5

Според археолозите правили изследването през 80-те години, главата определено била най-важната част от тези статуи и фигури! Тя се считала за свещена от религиозна гледна точка и дори имало някои табута свързани с нея. Тя била мястото в което се съхранявала свръхестествената сила на съществото. Поради този факт главата била изработвана с най-голямо внимание особено по отношение на някои фини детайли. За разлика от сложните детайли които обикновено били подчертавани в главата, на останалата част от тялото не била придавана тази божествена харизма и често то просто било очертавано. Обикновено главата е около 1/3 от целия размер на тялото или дори още по-дълга. Често тя е поставена директно върху рамената и липсва врат.

Morkadis

6

Особено впечатление правят силно изпъкналите очи, като археолозите съобщават още, че при някои фигури се наблюдава и някаква крива линия която ги пресича от външната страна на окото до неговия вътрешен край.

При други се наблюдават сферични вдлъбнати линии, които са евентуална индикация за зеници. Голям и плосък нос с големи ноздри често заема центъра на лицето. Краят на носа понякога стига чак до „веждите“. Самите „вежди“ пък достигат до ушите, което силно наподобява на някакъв вид очила – извод, който правят и някои уфолози наред с археологическото изследване. Лицата на фигурите обикновено имат широка и кръгла уста, която понякога има изплезен език и дори зъби, които могат да се видят в долната част.

Много често биват изобразявани гърдите и зърната на съществото. При някои от артефактите горната част на ръцете и рамената са отделени от тялото, докато при други, те са едва доловимо отбелязани.

8

1

Самите ръце с пръстите обикновено почиват върху силно изпъкналата коремна област. Според местните вярвания ритуалните познания били съхранявани именно в стомаха, като по този начин ръцете са поставени там, за да запазват спомените. При някои изображения краката само са загатнати докато при други липсват изобщо, защото фигурата е представена само до талията. Само няколко фигури имат пръсти на краката изобщо. Гърбът често е изобразяван заедно с гръбначен стълб, дори когато статуите са направени на каменна платформа.

инфо: parallelreality-bg.com

Вижте още: 

10 000-ГОДИШНИ ПЕЩЕРНИ РИСУНКИ С ИЗВЪНЗЕМНИ И НЛО СА НАМЕРЕНИ В ИНДИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.