Учените доказаха, че съзнанието подчинява физиката

мисъл

Учените получиха ново доказателство, че физиологията на човек е подчинена на психиката му.

Според проведения експеримент, равнището на глюкоза в кръвта на диабетици се променяло в зависимост не от реалното, а от въображаемото време (колко минути, според изследваните, са минали от началото на опита). Откритието се съобщава в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

В последно време учените намират все нови и нови проявления на „ефекта плацебо“ – физиологически изменения в организма, възникващи без наличие на биологически причини. При ролеви игри, например, на играещите ролята на пилоти от Военно въздушните сили се подобрявало зрението. Авторите на новото изследване решили да проверят дали „съзнанието“ влияе на „тялото“ при хронични болести като диабет от втори тип.

46 доброволци на приблизително еднаква връзраст (около 50 годишни) били поканени в лаборатория и разделени на три групи. Участниците в опита предали всички устройства, показващи времето (смартфони, часовници, таблети). След това 90 минути играли различни видеоигри, като лабораторния часовник на едната група показвал времето вярно, на другата – два пъти по-бавно (45 минути) , на третата – два пъти по-бързо (180 минути), предаде Mediapool.

Оказало се, че степента на глюкоза в кръвта на диабетиците повече зависи от „въображаемото“ време, отколкото от обективно протеклото. При тези, които били уверени, че са минли 180 минути, глюкозата била по-малко, отколкото при тези, които били сигурни, че са играли само 45 минути. Учените се уверили, че други фактори (стрес, организация на експеримента) практически не повлияли върху резултатите. Изводът е, че чисто психологически процеси могат съществено да променят „естествените“ (физиологически) явления.

инфо: actualno.com

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.