Учените откриха обяснение на легендата за гибелта на Атлантида

7

Схема на изригването на супервулкана на остров Санторини и раждането на мегацунами.

Група учени от Франция и Гърция предложиха ново обяснение на причините за гибелта на загадъчната Минойска цивилизация и произхода на легендата за Атлантида, съобщава The Daily Mail.

Изданието се позовава на изследване, проведено в архипелага Санторини. Известно е, че в древността той е бил един остров, но бил разрушен от изригването на супервулкан. Някои смятат, че Санторини всъщност е бил самата Атлантида, за гибелта на която е писал Платон през 360 г. пр.н.е. Той разказвал за процъфтяващ остров, който внезапно потънал в морето и изчезнал без следа.

Впрочем не всички са приели това обяснение. Критиците напомнят, че Платон е посочил времето на гибелта на Атлантида като „преди 9000 години“, тоест тя е загинала около 9400 г. пр.н.е.

През 1628 г. пр.н.е. катастрофално изригване на супервулкан разрушило средата на остров Санторини и оставило на негово място дупка с обем 133 куб. км, погълната от морето. Разрушаването на острова предизвикало цунами и „бомбардировка“ на околните територии с отломки и вулканична пепел, които нанесли смъртоносен удар на критско-минойската цивилизация, пояснява РИА Новости.

Тимоти Друит (Timothy Druitt) и колегите му от университета Клермон в град Клермон-Феран (Франция) вече няколко години изучават следите от това изригване в опит да разберат колко бързо се е случило то, до какви последствия е довело и как може да се защитим или предскажем подобни катастрофи.

Преди четири години учените изяснили, че изригването е настъпило практически мигновено по геоложки мерки – само за 100 години магмената камера под острова била запълнена с „пресни“ разтопени породи, които нагорещили местните запаси от магма, накарали я да се разшири и буквално да разкъса острова на части.

В новото си изследване екипът на Други е изучил това, което се е случило непосредствено след изригването, като изучил състава на породите в морето на мястото на бившия кратер на супервулкана, и е съставил топографски карти на неговите околности на дъното с помощта на водолази и батискафи.

Необичаен „канал“ в северозападната част на архипелага, който учените открили под водата, им разказал какво се е случило с острова и околния океан по времето на изригването и в първите дни след катастрофата.

Например необичайно дълбоките стени на този канал и неговата структура сочели, че стените на супервулкана на остров Санторини са се срутили още преди в изригващия му кратер да нахлуе морска вода. Това означава, че цунамито, което предполагаемо е било предизвикано от разрушаването на острова и падането на негови „отломки“ в Егейско море, е било родено по съвсем различен начин.

Учените не се съмняват в съществуването на въпросното цунами – за неговото възникване ярко свидетелстват следи от морска вода и пясък в минойските дворци на Крит, където тя може да е попаднала само ако височината на вълните на брега е превишавала десет метра. Съответно Друит и колегите му започнали да търсят друго обяснение на възникването на този „велик потоп“.

Следи от това събитие учените са открили в центъра на бившия кратер на вулкана и на няколкостотин метра от бреговете на архипелага.

Както показал анализът на породите в централната част на бившия остров, на първите етапи от изригването част от Санторини се е взривила поради това, че в централната част на острова се е намирала лагуна с морска вода, която е станала първата „жертва“ на горещата магма, издигаща се от недрата на Земята. Този взрив е довел дотам, че южната част на вече бившия остров е била буквално моментално залята от мощни потоци магма, чийто обем е надвишавал 16 кубически километра.

В крайна сметка те са се „плъзнали“ в Егейско море, покривайки дъното край южните брегове на Санторини с 60-сантиметров слой нови породи, и предизвикали мощно цунами, чиято височина край бившия остров превишавала 35 метра. Цунамито е спаднало до около десет метра чак когато е достигнало бреговете на Крит.

Практически веднага след това стените на вулкана са се срутили, след което морето е пробило стената от вулканична пепел, формирала се в североизточния канал на дъното на съвременното море. Водите са започнали да запълват образувалата се котловина, като я напълнили изцяло само за 40 минути, ако дълбочината на канала е била същата, както днес.

Morkadis

Толкова бързо протичане на подобни геоложки катастрофи говори, че супервулканите, особено тяхната островна разновидност, следва да бъдат обект на специално внимание, отбелязват учените.

Изследването на учените е публикувано в изданието Nature Communications.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.