Учените притеснени: Гълфстрийм спира и застрашава баланса на климата!

pixabay.com

Учените, които се занимават с проблемите на климата, са открили предупредителни знаци за отслабването на течението Гълфстрийм, което е едно от най-важните за баланса на климата на планетата.

Сривът на Гълфстрийм би имал опустошителни глобални последици. Изследването е със заглавие Observation-based early-warning signals for a collapse of the Atlantic meridional overturning circulation и е публикувано в списанието Nature Climate Change.

Според проведеното изследване на теченията от Атлантическия океан се наблюдава почти пълна загуба на стабилност през последния век. Теченията вече се намират в „най-бавната си точка” поне от 1600 години насам. Последните анализи показват, че и може би вече са близо до спиране.

Осем независимо измерени набора от данни за температура и соленост на океана, датиращи отпреди 150 години, са позволили на учените да покажат, че глобалното затопляне наистина увеличава нестабилността на теченията, а не само променя тяхната структура на потока. В изследването те обясняват как промените в температурата и солеността на океана могат да разкрият нестабилността на теченията.

Събитие, като спирането на подводните течения, би имало катастрофални последици за цялата планета. Това сериозно би нарушило образуването на дъждовете, а в области като Индия, Южна Америка и Западна Африка хората изцяло зависят от тях.

В Европа би довело до понижаване на температурите и увеличаване на бурите, а в източните части на Северна Америка би се повишило морското равнище. Застрашени са и тропическите гори около Амазонка и ледените шапки на Антарктика.

Сложността на системата от подводни течения в Атлантическия океан и неизвестните относно глобалното затопляне в бъдеще не позволяват да се направи прогноза относно това кога точно да се очаква срив, дали ще е до десет години или след няколко века. Но въпреки всичко учените смятат, че това не трябва да се допуска заради огромното въздействие, което това събитие би имало върху нашата планета.

Признаците на дестабилизация, които вече са видими, е нещо, което не бях очаквал и което ми се струва страшно, споделя Никлас Бурс от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата в Германия, провел изследването. Това е нещо, което просто не можете да позволите да се случи. Ученият казва също, че не е известно какво ниво на въглероден диоксид би предизвикало колапса на атлантическите подводни течения и поддържането на ниски емисии е единственото, което може да се направи.

Учените стават все по-обезпокоени за появата на бързи, големи и необратими промени в климата. Изследователският екип съобщава през май, че значителна част от ледената покривка на Гренландия е на път да изчезне и да предизвика голямо покачване на глобалното морско равнище.

Други скорошни проучвания са показали, че в тропическите гори на Амазонка напоследък отделят повече въглероден диоксид, отколкото поглъщат. А топлата вълна в Сибир през 2020 г. е довела до обезпокоителни количества отделен метан.

Междуправителствената комисия по изменението на климата подготвя глобален доклад за влошаващото се състояние на климатичната криза. Според анализи от 2019 г. вече са преминати някои повратни точки, които водят към „екзистенциална заплаха за цивилизацията“.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Учени бият тревога: Бъдете готови за най-лошото – задава се невиждан потоп

Гълфстрийм отслабва, а това ще доведе до бедствия и катастрофи

CNN: От 1600 години не се е случвала такава аномалия с течението Гълфстрийм, заплахата е огромна

Учени с плашеща прогноза: Очакват ни хаос и апокалипсис!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.