Учени възкресяват смъртоносен щам на холерата

холера

Учените планират да „възкресят” пълната ДНК на щама на холерата, който е предизвикал епидемията през 19 в., съобщи РИА Новости.

Откритието ще стане възможно благодарение на необикновено погребение на жертвите на болестта в Италия.

Според информацията, с която разполагаме това са най-добре запазилите се останки от жертви на холера. До този момент не сме успели да намерим части от ДНК в тези останки, но имаме всички основания да предполагаме, че ще успеем.”, казва ръководителят на научния проект американецът Кларк Ларсен.

Генетиците смятат, че холерата има две разновидности – класическа, която е станала причина за епидемията през 19 в., и „съвременна”, получила наименованието Ел Тор.


Причините, поради които се е появил Ел Тор на мястото на класическия вариант на болестта, за сега са неизвестни.

Смята се, че бактериите през 19 в. са били много по-опасни за човека. Ако класическият холерен вибрион (Анаеробни бактерии, техен представител предизвиква холера у хората) бъде „възкресен”, учените ще могат да проследят еволюцията на патогена през последното хилядолетие.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

МЕТРОТО НА НЮ ЙОРК БЪКА ОТ ОПАСНИ БАКТЕРИИ НА ЧУМА И АНТРАКС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.