Учени: Генът на дълголетието не съществува

стареенеАмериканските учени не можаха да открият сред най-възрастните хора на планетата някакъв специфичен ген, отговорен за дълголетието им , пише ТАСС.

Те се позоваха на публикация на група специалисти от няколко изследователски центъра на САЩ, излязла в научния сайт Плос уан.

Специалистите съставили геномите на 16 жени и на един мъж на възраст от 110 до 116 години. Но в техните генетични структури не били открити някакви общи признаци, обясняващи принадлежността им към „клуба на свръх дълголетниците“. В него влизат само 74 души на нашата планета.


„Ние очаквахме да открием гена на дълголетието, но претърпяхме разочарование“, призна един от авторите на изследването, професорът от Станфордския университет Стюарт Ким. Той предполага, че при столетниците не е налице отделен ген, който в резултат на мутация забавя процесите на стареене на човешкия организъм. Ученият е убеден, че способността на някои хора да доживеят до много дълбоки старини се обяснява с цялата съвкупност от наследствения им материал.

инфо: trud.bg

Вижте още: 

МЕДИТАЦИЯТА МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ГЕНИТЕ НИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.