Учени твърдят: Хората могат да „подушат и чуят“ красотата на отсрещния

любов

През последните 30 години учените правят редица изследвания за това как външният вид влияе на привличането. В проучванията се обръща твърде много внимание на лицето и тялото, за сметка на миризмата и звуците при общуването между двама души.

„Красотата се възприема също в носа и ушите на отсрещния“, отбелязва Агата Гройечка от Университета Вроцлав в Полша, водещ на проучването за влиянието на сетивата върху привличането, което преди няколко дни беше публикувано в научното списание „Frontiers“, цитирано от vesti.bg.

Гройечка и екипът ѝ правят преглед на литература от последните 30 г., която се отнася до проучвания за привличането.

От извадките през годините става ясно, че обонянието и акустиката играят изключително важна роля за привлекателността на човек – факт, който до момента масово не се изследва.

„Открихме липса на пропорционалност в литературата спрямо ролята на различните сетива, които оформят възприятието за красота“, казва Гройечка.

При прегледа научните трудове от последните три десетилетия екипът открива редица изследвания, според които чрез гласа човек е способен да разбере дали отсрещният е доминантен, приятелски настроен, неговото емоционално състояние и дори размерите на тялото му.

Според други проучвания мирисът също играе важна роля и чрез него може да се определи полът, плодовитостта, типът хранене и генетичната съвместимост. Миризмата ни помага дори да различим роднините си – най-вероятно естествен природен механизъм срещу кръвосмешението.

„Повечето хора може и да знаят какъв е техният тип – според физическата привлекателност, но да не знаят каква миризма или какъв глас ги привлича. Може би това  е моментът, в който някой ни привлича, но не знаем точно защо“, разяснява Гройечка.

Така учените стигат до заключението, че когато липсва визуален контакт, привлекателният глас или телесна миризма предизвикват положителни впечатления в отсрещната страна. Чрез тези елементи още в началото може да се предвиди съвместимостта на двама души.

Когато използваме всичките си сетива, а не само очите, получаваме най-добрата информация за евентуалния си партньор.

Водещата на проучването изразява надеждата, че ще се проведат повече изследвания в тази насока: „Надяваме се, че учените ще започнат да изучават привлекателността на гласа, без да го отделят от външните белези. В реалния живот те се появяват съвместно, а не по отделно“.

Освен че проучването дава нов поглед върху една изучавана с десетилетия сфера, то показва и че привличането е изключително сложен процес. Жените на пръв поглед предпочитат по-мъжествени партньори, но е интересно и как могат със същото желание да бъдат с мъж с по-малко мъжествено тяло, но много изразен глас.

И двата пола намират лицата на хората, които носят техния генотип, за по-привлекателни. Разбира се, с времето и контекста тези предпочитания се променят.

В началото на връзката външността и вокалните особености на партньора имат по-голямо значение, отколкото на по-късен етап, когато двама души са си по-близки.

Morkadis

За мъжете тялото на приятелката им има значение за кратко, но лицето е важно в дългосрочен план, докато тази разлика във времето е по-малко забележима при жените.

„Науката се опитва да открие правилния модел, за да разбере природата – как е устроен светът“, казва водещата на екипа.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.