Учени търсят доказателства за кемтрейлс

кемтрейлс

Според една от популярните конспиративни теории, правителствата държат под контрол световното население чрез целенасочено отравяне на въздуха с отработените газове на самолетите. Сега сериозни учени проучват въпроса.

Всяко правителство иска да контролира населението на страната си, да управлява времето и наличието на храна. Затова службите пръскат химикали във въздуха заедно с отработените газове на самолетите. В това вярват привържениците на теорията за кемтрейлс (от англ. Chemtrails, следи от химикали). Кемтрейлс биват наричани дирите от конденз, които самолетите оставят след себе си в небето. Екип учени сега изследват научно, дали в тази теория има нещо вярно.

Кристин Шиърър от Университета Калифорния в Ървин е предоставила на 77 учени – изследователи на атмосферата – данни, считани от привържениците на теорията за доказателства. 49 експерти трябвало да оценят външния вид на следите от конденз на снимка, 28 се занимавали с химичен анализ на състава на въздуха.

Един от признаците, които привържениците на кемтрейлс теорията смятат за доказателство, е че следите се задържат прекалено дълго във въздуха. Според тях дирите трябва да изчезват много по-бързо в небето, ако наистина съдържат само отработени газове от моторите на самолетите. Вярващите добавят като аргумент за систематичното тровене на населението и данни за увеличени нива на стронций, барий и алуминий в снега и водни проби.

По-дълго ли остават следите днес в сравнение с началото на летенето?

Изследването е насочено към онези хора, които все още не са решили дали да вярват в теорията за кемтрейлс,

пишат учените в специализираното издание „Environmental Research Letters„. Само един от 77-те експерти по техни данни някога е попадал на свидетелство за кемтрейлс.

Сред 49-те експерти по следи от конденз 18 души (37%) потвърждават, че дирите в наше време остават по-дълго в небето в сравнение с началото на самолетната ера. Те обосновават това обаче с факта, че съвременните самолети летят много по-високо и разполагат с по-модерни и по-големи двигатели. Те съответно отделят повече водни пари в атмосферата. 23 от експертите (47%) изобщо не се съгласяват с основното доказателство на привържениците на теорията за кемтрейлс, а останалите 8 души не са дали отговор.

При анализа на 4 снимки на следи в небето (които могат да се видят тук), считани за доказателство за кемтрейлс теорията, учените не са открили никакви индикации, които биха потвърдили кемтрейлс.

Как възникват конденз дирите с различна дебелина?

Например първата снимка показва три конденз линии, едната дебела и дълга, другите две по-тънки и по-къси. Според теоретиците на кемтрейлс разликите идват от това, че самолетите пръскат химикали различно дълго и с различен интензитет. Запитаните учени дават друго обяснение.

Според него (обяснението на учените), по-дебелата следа може да възниква в региони с по-висока влажност на въздуха. Други пък казват, че следите на снимката са такива, защото самолетът лети на по-голяма височина. Според учените, следите от конденз зависят и от вида и модела на самолетите, тъй като те разполагат с различни двигатели – с различна ефективност и т.н.

Необичайните стойности на барий в атмосферата

Потърсените специалисти по химия на атмосферата също не са попадали на данни, които да потвърждават кемтрейлс теорията. Само един учен е докладвал, че веднъж в отдалечен район е намирал необичайно високи стойности на барий във въздуха. Доказателство, че това се дължи точно на кемтрейлс обаче няма.

Morkadis

Учените изразяват съмнения в начина на действие на кемтрейлс – теоретиците. В една от онлайн инструкциите за това как най-добре се взимат проби от водата и снега, за да се докажат високите стойности на химикали например се казва: винаги да се взима и седимент, т.е. утайка, отлагания в почвата, на дъното и т.н.

Седиментите са естествено богати на редки метали. Техният химичен състав не е доказателство за съдържанието на водата отгоре,

коментира един от учените.

Сравняване на съдържанието на въздуха с граничните стойности при водата

И още едно наблюдение води до съмнения в предполагаемите доказателства за кемтрейлс. Изследователите са представили на експертите по химия на атмосферата анализ на въздушна проба, взета през май 2008 във Финикс, Аризона (може да се види тук). В нея е измерено съдържанието на барий, мед и манган. Оценката на кемтрейлс теоретиците казва, че стойностите на всички субстанции надхвърлят с много нормалните граници.
Един от експертите оборва с две изречения горното:

Стойностите са същите като от съвсем нормален земен и пустинен прах. Дадените гранични стойности не са релевантни и изглеждат изведени от гранични стойности на питейна вода,

пише той. Действително в анализа са дадени гранични стойности за питейна вода като референтни стойности. Те са възможно най-силните, които може да има, тъй като питейната вода не бива да съдържа никакви странични вещества.

„Промените в самолетната техника са довели до там, че конденз линиите се задържат по-дълго в небето, а индустриалното развитие е причината за наличието на частици в някои региони“, пишат учените. Целият фокус върху мащабна тайна химична програма отклонява вниманието от истинските проблеми, които трябва да намерят решение.

Изследването има обаче и слаба страна. Всички запитани учени са знаели за какво става дума, което само по себе си дава възможност за предоставяне на желани, удобни отговори.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.