Филмите на ужасите наистина „смразяват кръвта“

страх

Когато става въпрос за филми на ужасите, терминът „смразяващи кръвта“ не е само хипербола, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от холандско изследване, публикувано в „Бритиш медикъл джърнъл“.

Авторите му от Медицинския център към университета на Лайден са установили, чехорър филмите наистина „смразяват кръвта“ и гледането им може да навреди на здравето, тъй като е свързано с повишение в нивата на протеин, известен като кръвосъсирващ фактор VIII. Повишените нива на протеина увеличават риска от образуването на тромби.

Терминът „смразяване на кръвта“ идва от Средновековието и е базиран върху схващането, че силният страх или ужасът „вледеняват“ или съсирват кръвта. От еволюционна гледна точка процесът е важен, защото подготвя тялото за загуба на кръв в животозастрашаваща ситуация.

Валидността на понятието обаче досега не е била проучена и именно такава е била целта на холандските специалисти. Изследването е обхванало 24 здрави доброволци на възраст до 30 години. Четиринадесет от тях е трябвало да гледат първо страховит филм, след което да проследят образователен филм. Останалите 10 са гледали лентите в обратен ред.

Филмите, всеки от които с продължителност около 90 минути, са прожектирани на доброволците с разлика от една седмица, приблизително по едно и също време от деня, в удобна и разпускаща среда. Преди и след всяка прожекция на участниците са взети кръвни проби и анализирани за маркери на страха.

Изследователите са установили, че гледането на хорър филм е свързано с повишени нива на кръвосъсирващия фактор VIII.

инфо: БТА

Вижте още: 

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА УМРЕШ ОТ СТРАХ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.