Необразованите хора, които промениха света (част 3)

продължение от част 2

Доналд Хардън

зодКой е бил? Обикновен гимназиален учител. Какво е постигнал? Разбил е шифъра на Зодиакалния убиец.

Бог да благослови учителите, защото работата им изглежда наистина е скапана. Часове наред в преподаване на досадни деца, между отегчението и страха, че никога няма се развиеш в кариерата си. Разбира се, ако си малко по-идеен, винаги би могъл да се занимаваш с нещо по-интересно в свободното си време. Например колекциониране на марки … или дешифрирането на откачените съобщения на серийни убийци.

Вероятно всички сте чували за Зодиакалния убиец. В общи линии, той бил откачен маниак, който е убивал хора. Излишно е да казваме, че е бил голям образ.

Той изпращал кодирани писма до три калифорнийски вестника. За такава откачалка, Зодиакът знаел как да пише код. Най-големите криптографи на ФБР работели ден и нощ, за да разгадаят мистерията и евентуално да разкрият самоличността на убиеца. Така и не успели. Зодиакът бил умен: Той използвал 14 символа за буквата „Е” и повтарял 16 пъти обърнато „Q”, за да обърка всеки, който заподозре, че това е “Е”.

След като всички експерти се провалили, дошло времето за най-големият герой от всички – онзи с най-героичното име – Доналд Хардън. Гимназиален учител от Салинас, Калифорния, който успял да разбие шифъра на Зодиака в свободното си време и разкрил зловещото му послание:

„Обичам да убивам хора, защото е много забавно. По-забавно е от лова в гората, защото човекът е най-опасното животно от всички. Убиването за мен е вълнуващо изживяване. По-добро е дори от секса. Най-хубавото е, че когато умра, ще се преродя в рая и онези, които съм убил, ще станат мои роби. Няма да ви кажа името си, защото ще се опитате да ми отнемете робите. EBERIOETEMETHHPITI.”

Накрая сигурно просто се е отказал, за да не ги злепоставя прекалено много. Полицията след това се заела с това да не залови убиеца. Но едва ли можете да вините Хардън за това. Какво, сега и на детектив ли трябва да се прави в свободното си време? Всичко ли трябва да прави той?

Грегор Мендел

менКой е бил? Необразован монах. Какво е постигнал? Открил е как действа генетиката.

Ех, генетика. Може да се използва за откриването на редки болести при хората, може да ни даде извинение за наднорменото тегло и може да се използва за създаването на супер чудовища с тяло на крокодил и глава на шимпанзе (вероятно). Може би очаквате, че нещо такова е открито от учен с екип от стотина асистенти. Ако е така, значи не сте прочели заглавието на тази статия.

Модерната теория за генетиката първоначално е отхвърлена като чиста измислица, когато е открита. Причината за това е, че човекът, който я е открил, не е имал резюме. Дори бяла престилка не е имал.

Запознайте се с Грегор Мендел, необикновения монах. Роден през 1822г в Чехия, той не можел да си позволи да отиде в колеж. Явно е решил, че да влезе в манастир е 90% същото като колежанското братство, така че отишъл в манастира Августиниян в Брун.

Докато се занимавал с градината там, той забелязал някои интересни неща у бобовите растения – например, че определени белези като цвят, размер на зърната и още няколко неща се предават от старо растение на младо растение. След няколко експеримента, той случайно открил модерната генетика.


С това изобщо не преувеличаваме. Експериментите на Мендел и резултатите от тях са основата на всичко, което знаем за ДНК и наследяването днес. И както казахме, тогава никой не му е повярвал – той бил просто монах, който обичал градината си. Работата му останала незабелязана десетилетия наред. Чак в началото на 20-ти век Мендел е признат.

Случило се, защото няколко други учени били объркани от резултатите от своите подобни експерименти и не могли да решат какво означава това.  Накрая, Хюго де Фриз успял да разгадае откритията си, след като прочел труда на Мендел – работата на обикновен градинар, живял 50 години по-рано.

Ходете на училище, деца. Ако не ходите, поне гледайте да сте добри в това да се учите сами на разни неща. И да бъдете гении.

инфо: http://avenue.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. Анонимен 10 години ago
    • Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.